Se pregătește un nou impozit forfetar pentru firmele mici
Proiectul noului Cod Fiscal conține și capcane: în cazul microintreprinderilor fără angajați se pregătește un fel de impozit forfetar - o taxă trimestrială fixă care ar putea pune pe butuci multe firme mici.
Noul Cod Fiscal Sistemul de impozitare a microintreprinderilor s-ar putea modifica, dupa cum prevede proiectul Noului Cod fiscal. Astfel, acestea urmeaza sa plateasca impozit in functie de numarul de salariati.
Noul Cod Fiscal Mai mult decat atat, microintreprinderile care nu au angajati ar putea fi obligate sa plateasca un impozit care se va majora cu o suma fixa trimestriala, potrivit AvocatNet.ro.
Noul Cod Fiscal Regimul fiscal aplicat microintreprinderilor ar putea cuprinde cote de impozitare intre 1% si 3%, stabilite in functie de numarul de angajati, se mentioneaza in proiectul de lege privind Noul Cod fiscal.
Noul Cod Fiscal Conform documentului, cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor ar putea fi urmatoarele:
- 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv;
- 3% pentru microintreprinderile care au un salariat;
- 3% + 1.530 lei pentru fiecare trimestru pentru care se datoreaza impozit, pentru microintreprinderile care nu au salariati. Aceasta suma urmeaza sa se actualizeze in functie de evolutia salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prin ordin al ministrului finantelor publice;
- 3% pentru microintreprinderile care nu se incadreaza la primele doua puncte si care se afla intr-una din urmatoarele situatii inscrise in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz:
- dizolvare urmata de lichidare, potrivit legii;
- inactivitate temporara, potrivit legii;
- declarare pe proprie raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare, potrivit legii.
Propunerea MFP vine in conditiile in care microintreprinderile platesc in prezent un impozit de 3%, indiferent de numarul de angajati pe care il au sau de situatia lor juridica.
Proiectul de lege stabileste ca una dintre conditiile de incadrare in sfera microintreprinderilor urmeaza sa se modifice etapizat, in perioada 2017-2019. Este vorba despre cea referitoare la nivelul veniturilor realizate in anul precedent.
Astfel, valoarea aplicabila in prezent, de 65.000 de euro, s-ar putea schimba incepand din 2017, dupa cum urmeaza:
- 75.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2017
- 85.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2018;
- 100.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor incepand cu anul 2019.