Se intensifică lupta împotriva tulpinilor Sars-Cov-2. Oamenii de știință combină vaccinurile produse de 2 mari companii
Vaccinurile produse de Pfizer și AstraZeneca vor fi combinate în încercarea de a găsi un ser mai puternic împotriva tulpinilor coronavirusului. Ideea aparține cercetătorilor britanici, care caută noi căi în lupta cu Sars-Cov-2.
Marea Britanie a lansat, joi, un studiu pentru a evalua răspunsurile imune generate dacă doze de vaccinurile Pfizer și AstraZeneca sunt combinate într-un program cu două injectări. Studiul va examina reacțiile la o doză inițială de vaccin Pfizer urmată de un rapel cu AstraZeneca, precum și invers, cu intervale de patru și 12 săptămâni.
Primele date ar putea apărea în iulie.
Este primul studiu care combină un vaccin cu ARNm - cel dezvoltat de Pfizer și BioNtech și unul cu vector viral adenovirus de tipul celui dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca.
Vaccinul AstraZeneca mai este testat în combinație și cu un alt vaccin cu vector viral, Sputnik, dezvoltat de Rusia.
Expertul Matthew Snape, de la Oxford, care conduce studiul, a declarat că amestecarea diferitelor vaccinuri s-a dovedit eficientă în programele de vaccinare Ebola și, deși noul studiu amestecă tehnologii diferite de vaccin, ar putea de asemenea să funcționeze.
”În cele din urmă, totul se reduce la aceeași țintă - celulele care produc proteina spike - folosind doar platforme diferite. Din acest motiv, anticipăm că vom genera un răspuns imun bun cu aceste combinații”, a precizat acesta.
La rândul său, șeful imunizării de la Serviciul de Sănătate Publică din Anglia, Mary Ramsay, a subliniat că există multe precedente pentru o astfel de acțiune, precum cazul vaccinurilor împotriva hepatitei A și B, interschimbabile de la doi producători diferiți.
Studiul, care va fi finanțat de guvernul britanic, încearcă astfel să găsească un răspuns imun care îl excede pe cel produs de două doze ale aceluiași vaccin.
În acest moment, îngrijorări creează varianta britanică, sud-africană și braziliană, despre care studiile au arătat că sunt mai contagioase, nu și mai mortale.
Ministrul britanic pentru implementarea vaccinurilor, Nadhim Zahawi, a declarat că, cel mai probabil, vaccinurile actuale vor proteja persoanele împotriva infecției cu noile variante, dar a admis că acest lucru ar trebui monitorizat îndeaproape.
”Este foarte puțin probabil ca vaccinul actual să nu fie eficient asupra variantelor, mai ales când vine vorba de boli severe și spitalizare.
Toți producătorii, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca și alții analizează modul în care își pot îmbunătăți vaccinul pentru a se asigura că suntem pregătiți pentru orice variantă”, a adăugat acesta.
”Avem aproximativ 50% din industria mondială de secvențiere a genomului și păstrăm o bibliotecă cu toate variantele, astfel încât să fim gata să reacționăm - fie în toamnă, fie mai târziu - la orice provocare pe care virusul o poate prezenta și produce următorului vaccin ”, a dat asigurări și Ravi Gupta, profesor de microbiologie la Universitatea Cambridge, citat de hotnews.