Se ieftinește DIVORȚUL. Care sunt noile condiții și tarife pentru partaj?
Românii care nu mai vor să formeze un cuplu în fața legii pot divorța mai ieftin. Și taxele de partaj vor scădea. Guvernul a aproba joi un proiect de hotărâre în acest sens.
Actul normativ modifică și completează OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru şi OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă prevede o serie de situații în care care nivelul acestor taxe scade.
Astfel, se va reduce la jumătate nivelul taxelor judiciare de timbru în cazul partajului propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a partajului, la valoarea masei partajabile, și în cazul bunurilor supuse partajului, al creanțelor pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună.
De asemenea, se reduc la jumătate taxele judiciare pentru unele situații de divorț, a anunțat Guvernul, într-un comunicat.
Este vorba despre cazurile în care cererea vine din partea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
O reducere similară se va aplica și pentru alte cereri care nu sunt accesorii unei cereri de divorț și au ca obiect stabilirea locuinței copilului, exercitarea autorității părintești, cheltuieli de creștere si educare a copilului etc.
OUG nr. 80/201 se modifică la art. 15 – Taxele judiciare de timbru pentru unele acțiuni şi cereri referitoare la raporturile de familie sunt următoarele:
pentru cererea de divorț întemeiată pe prevederile art. 373 lit. a), b) sau c) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Codul civil – 200 lei
pentru cererea de divorț întemeiată pe prevederile art. 373 lit. d) din Codul civil – 50 lei
cererea privind acordarea despăgubirilor sau pentru stabilirea prestației compensatorii – 50 lei
pentru cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divorț şi care au ca obiect stabilirea locuinței copilului, exercitarea autorității părintești, stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere şi educare a copiilor, dreptul părintelui sau al altor persoane decât părinții de a avea legături personale cu copilul, locuința familiei – 20 lei fiecare cerere
orice altă cerere neevaluabilă în bani – 20 lei, dacă nu sunt scutite, potrivit legii, de taxă de timbru.
Proiectul de lege aprobat de Guvern va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.