MENIU

Scumpirile energiei ajung la Parchet. Procurorii au început "în forță", cu o firmă de apartament

Facturile au explodat sub privirile impasibile ale instituțiilor statului

Scumpirile de pe piața energiei ajung la Parchet. Procurorii au fost sesizati după neregulile constatate de ANPC la un furnizor de energie din Timișoara. Acolo, inspectorii au descoperit că oferta promovată de societatea comercială era una mincinoasă, pentru că prețul final nu mai era "cel mai scăzut", așa cum suna reclama.

Inspectorii de la Protecția Consumatorului Timiș au considerat că informația astfel prezentată de operatorul economic a atras mai ușor consumatorul, acesta constatând după încheierea contractului că, de fapt, prețul final pe care urmează să-l plătească este altul, mult mai mare.

"Agentul economic avea o oferta si promova un pret de 200 de lei, însă la facturare ajungea la 500 de lei. S-a emnis in urma cu o luna o decizie de poprire și o amendă de 20 de mii de lei," a declarat Sorin SUSANU, comisar regional ANPC. Acesta a precizat că, pe lângă încetarea imediată și respectarea clauzelor inițiale, în sensul in care consumatorul sa nu fie prejudiciat, se fac demersuri catre toate celelalte insitutii abilitate. 

Concret, furnizorul de energie electrică și gaze susținea că prețul pentru utilități este unul mic, de 239,95 lei/MWh. În realitate, însă, după toate taxele, prețul ajungea la 634,03 lei/MWh. Astfel, valoarea unei facturi ajungea să fie chiar de trei ori mai mare decât în oferta inițială.

În cazul în care procurorii reușesc să dovedească faptul că a evorba de înșelătorie în formă continuată, reprezentanții companiei riscă să ajungă chiar și în spatele gratiilor, iar faptul că au păcălit sute de clienți poate constitui circumstanță agravantă.

Strategia prezentării în oferta promoțională a prețului unitar, fără taxe și nu a celui final, a fost folosită și de marile companii, dar acestea nu au folosit sintagme de genul "cel mai bun/cel mai mic/cel mai avantajos".

 

Mai multe articole despre:
scumpiri energie ANRE dosar penal