MENIU

Scrisori trimise de ASF firmelor de asigurare. Cum sugerează autoritatea că sunt păcăliți șoferii

Toate firmele de asigurare care vând RCA în România au primit, zilele trecute, o scrisoare semnată de vicepreşedintele ASF pentru sectorul asigurărilor, Cristian Roşu. În document sunt exprimate, practic, nemulţumirile pe care service-urile şi asociaţiile lor, mai ales ASSAI, le-au transmis prin media sau direct ASF, scrie Nationalul.ro.

Acoperirea “perioadei de nefolosinţă” este singurul subiect explicit la care face referire Autoritatea în scrisoare. Exact acest subiect este şi cel mai intens promovat de asociaţiile service-urilor.

Potrivit legii, firmele de asigurare sunt obligate să acopere inclusiv problemele cauzate păgubitului de lipsa automobiliului, cât timp stă la service, pentru reperaţii. Este vorba despre plata unei maşini la schimb, pentru această perioadă, maşină care este, de multe pori, oferită chiar de firme care aparţin sau sunt partenere service-urilor.

În acest zone există situaţii când firmele de asigurare au refuzat să plătească invocând fir tarifele prea mari pretinse de service-uri , fie alte posibile nereguli.

Pe această temă, a închirierii automobilului precum şi pe tema constatărilor, care uneori întârzie sau se fac, obligatoriu la partenerii asigurătorului deşi legea zice că se pot face unde doreşte clientul, sunt cele mai multe reclamaţii venite la ASF în ultima vreme. Parte din aceste reclamaţii sunt făcute chiar de service-uri, în calitate de mandatari ai păgubitului.

ASF “ atrage atenţia” asupra mai multor aspect, printre care şi următorul:

“ Aplicarea strictă a normei 20/2017 privind asigurările auto din România inclusiv a prevederilor articolului 25 privind lipsa de folosinţă, astfel încât să se elimine corelările inexacte şi interpretările eronate ale legislaţaţiei…”.

La alte puncte din acest gest fără precedent în zona asigurărilor, ASF atrage atenţia firmelor de asigurare să respecte legislaţia în domeniu şi subliniază că este nevoită să facă acest lucru din cauza petiţiilor primite şi a faptului că firmele de asigurare înţeleg să aplice diferit legea.

Mai multe articole despre:
ASF