MENIU

Scriitorul Normal Manea, decorat de preşedintele Iohannis cu Ordinul Naţional "Pentru Merit"

Scriitorul Norman Manea a fost decorat de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional "Pentru Merit", în grad de Comandor.

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 15 aprilie, decretul de decorare a scriitorului Norman Manea. Autorul a fost decorat de şeful statului "în semn de înaltă apreciere pentru promovarea activă a culturii și valorilor românești, pentru înalta ținută morală de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere".

Unul dintre cei mai importanți autori români contemporani, Norman Manea s-a născut în 1936 într-o familie de evrei din nord-estul României. Din 1986 scriitorul trăiește în exil, începând cu 1989 stabilindu-se la New York, unde este profesor de literatură europeană și "writer in residence" la Bard College.

Operele sale au fost traduse în numeroase limbi de circulație internațională, bucurându-se de succes atât în Statele Unite, cât și în Europa.

În 1992 a primit Bursa Guggenheim și prestigiosul Premiu MacArthur. În 2002 i s-a atribuit Premiul internațional de literatură Nonino pentru "Opera omnia", iar în 2006, Premiul Medicis Etranger pentru "Întoarcerea huliganului".

Tot în anul 2006 a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin, potrivit Agerpres.

În 2010 a primit din partea Guvernului francez distincția "Commandeur dans l'Ordre des Arts et des Lettres", în anul 2011 i s-a decernat prestigiosul Premiu literar Nelly Sachs și a fost ales membru în Royal Society of Literature în Marea Britanie, iar în 2012 a primit Premiul Josep Palau i Fabre International pentru eseu.