Scoția NU renunță la referendum nici după refuzul lui Boris Johnson
Premierul britanic Boris Johnson a respins în scris, marţi, cererea prim-ministrului Scoţiei, Nicola Sturgeon, de a organiza un nou referendum pentru independenţă. La câteva ore de la răspunsul Londrei, premierul scoțian anunță că nu va renunța la organizarea unui referendum, pentru că acestea „nu sunt argumente solide pentru menţinerea uniunii cu Scoţia, realizată acum 300 de ani”.
Într-o scrisoare trimisă către șefa executivului scoțian, Nicola Sturgeon, și publicată pe paginile sale de Facebook și Twitter, Boris Johnson îi răspunde că nu poate accepta o astfel de solicitare. astfel acesteia la scrisoarea înaintată la 19 decembrie 2019.
„Nu pot fi de acord cu nicio cerere de transfer al atribuţiilor care ar duce la noi referendumuri pentru independenţă", a răspuns Johnson printr-un mesaj publicat marţi pe Twitter. El i-a reamintit şefei cabinetului scoţian că şi ea a acceptat ca referendumul din 2014, când scoţienii au respins secesiunea faţă de Regatul Unit cu 55% voturi împotriva independenţei şi 45% pentru, ca demersul respectiv să fie "unic pentru o generaţie".
În scrisoare, premierul britanic susține că din acest motiv ”nu pot accepta o solicitare pentru un transfer de putere care va determina un nou referendum”.
”Un nou referendum de independență va menține stagnarea politică pe care Scoția o înregistrează în ultimul deceniu (…) Este timpul să lucrăm pentru a aduce Regatul Unit împreună și pentru a dezlănțui potențialul acestei țări mărețe”, a conchis Boris Johnson.
Sturgeon i-a trimis în decembrie o scrisoare lui Johnson, cerând începerea unor negocieri pentru transferul atribuţiilor legate de referendum către guvernul provincial de la Edinburgh.
Premierul scoţian a cerut atunci guvernului britanic ”să negocieze şi să accepte” organizarea unui nou referendum de independenţă după alegerile legislative britanice din decembrie 2019. În toamna anului trecut, mii de scoțieni au cerut în stradă organizarea în 2020 a unui nou referendum pentru independenţa Scoției pe motiv că Regatul Unit va ieşi din UE. După alegeri însă, premierul britanic a ieșit întărit, Particul Conservator câștigând majoritatea în Camera Comunelor, care, ulterior, a și votat în favoarea Acordului privind Brexit. În plus, la sfârșitul anului trecut, după cererea Scoției, Partidul Conservator, cât şi cel Laburist au indicat deja că nu susţin ideea unui referendum pentru independenţă.
Scoția nu renunță la referendumul de intdependență
Marți, după răspunsul lui Johnson, Sturgeon a apreciat că era previzibil şi că acesta blochează un nou plebiscit deoarece nu are argumente solide pentru menţinerea uniunii cu Scoţia, realizată acum 300 de ani.
Ea a susţinut că răspunsul premierului britanic "nu va rezista", deoarece niciun guvern de la Londra nu poate susţine politic blocarea dreptului scoţienilor de a-şi decide propriul viitor şi nu poate încerca să blocheze "mandatul democratic clar pentru un referendum privind independenţa".
Prim-ministrul Scoţiei a declarat că guvernul de la Edinburgh va stabili luna aceasta (ianuarie - n.red.) care sunt următorii paşi şi va cere din nou susţinerea parlamentului scoţian pentru plebiscit. "Democraţia va învinge", a adăugat, marți, Sturgeon.
Conform legislaţiei actuale a Regatului Unit, un referendum nu poate avea loc fără acordul guvernului de la Londra.
Cele mai recente sondaje de opinie arată că o majoritate strânsă din Scoţia s-ar opune încă o dată secesiunii, deşi Partidul Naţional Scoţian condus de Sturgeon a obţinut la alegerile de luna trecută 45% din voturile exprimate, cu opt procente mai mult decât în 2017, şi prin urmare ocupă 48 din cele 59 de locuri care revin Scoţiei în parlamentul britanic.
La referendumul privind Brexitul din 2016, Scoţia a votat pentru rămânerea în UE, la doi ani după ce votase pentru fi în continuare parte din Marea Britanie, în ceea ce a fost descris drept un scrutin istoric pentru independenţă.
La referendumul din 23 iunie 2016, Regatul Unit a votat în proporţie de 52% pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Scoțienii, în schimb, au votat în proporție de 62% pentru rămânerea în Uniunea Europeană.