Şcolile gimnaziale din Bucureşti, suprapopulate. Ce spune inspectorul școlar general al Capitalei
"Numărul elevilor care învaţă în şcolile din Bucureşti este din ce în ce mai mare. Şcolile gimnaziale din Bucureşti se confruntă cu suprapopulate. Pentru a acoperi nevoile actuale, trebuie extinse şcolile existente sau construite unele noi, din temelii", susține Inspectorul şcolar general al Capitalei, Ionel Puşcaş, citat de Agerpres. Afirmația a fost făcută cu ocazia prezentării "Raportului privind starea învăţământului bucureştean pentru perioada 2019-2020".
Potrivit oficialului școlar, dintre cele 418 şcoli de stat, în Sectorul 1 doar 4 unităţi au un singur schimb, 12 în Sectorul 2, niciuna în Sectorul 3, 13 în Sectorul 4, cinci în Sectorul 5 şi trei în Sectorul 6.
"Numărul redus de unităţi de învăţământ construite în ultimii ani justifică fenomenul de supraaglomerare. (...) Această lipsă de preocupare pentru dezvoltarea infrastructurii şcolare ne-a adus în situaţia în care avem nişte şcoli cu efective foarte mari - unele, cu 2.000 de elevi. (...) Putem vorbi de 2.000-3.000 de elevi, dar aceştia să aibă spaţiile şi dotările corespunzătoare, nu să înveţe în două-trei schimburi. (...) Foarte puţine şcoli care îşi permit luxul să folosească şcoala pentru elevi şi profesori pe parcul întregii zile, fără să fie obligaţi, din lipsa spaţiului, să-i trimită acasă pe unii sau pe alţii", a arătat Puşcaş.
Inspectorul şcolar general a menţionat că în 4,4% dintre şcolile din Capitală se desfăşoară cursuri în 3 schimburi, cu "un grad maxim de aglomerare": trei şcoli din Sectorul 1, câte o şcoală în Sectoarele 2 şi 3, niciuna în Sectorul 4, cinci şcoli în Sectorul 5 şi 2 şcoli în Sectorul 6.
"Majoritatea şcolilor din Bucureşti funcţionează în 2 sau 3 schimburi, adică într-un program inadecvat, care nu oferă condiţii pentru a asigura succesul şcolar. Din acest punct de vedere, este clar că trebuie dezvoltată infrastructura (...). Se vorbeşte din ce în ce mai mult de deschiderea curţilor şcolilor. Să deschidem mai întâi şcolile pentru elevi şi pentru cadrele didactice. Ca o consecinţă a acestui demers, şi curţile şcolilor vor fi deschise pentru elevi în cadrul educaţiei formale şi nonformale organizate pentru aceştia", a mai spus Puşcaş.
Referindu-se la posibilitatea ca elevii să poată beneficia de o masă caldă la şcoală, acesta a menţionat că doar 7,74% dintre şcolile bucureştene oferă această facilitate.
În plus, acesta a atras atenţia că în Bucureşti funcţionează unele unităţi de învăţământ fără săli de sport.