MENIU

Schimbări majore la Vatican: șase femei, numite în Consiliul pentru Economie

Papa Francisc

Papa Francisc a anunțat schimbări în Consiliul Economiei. Șase femei laice, profesoare și manageri de top din lumea finanțelor, devin membre ale acestui organism al Vaticanului care a rămas neschimbat de la înființare, în 2014. 

Consiliul are 15 membri, dintre care opt cardinali și episcopi și șapte experți laici financiari din diverse țări, fiind prezidat de un coordonator cardinal, asistat de un secretar prelat.
 
Cele șase femei numite de Papa Francisc sunt Charlotte Kreuter-Kirchhof, Eva Castillo Sanz, Leslie Jane Ferrar, Marija Kolak, María Concepción Osákar Garaicoechea și Ruth Maria Kelly.
 
Coordonatorul consiliului rămâne cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de Munchen și conducătorul ”progresiștilor” din cadrul Colegiului Sacru. Din scenă iese maltezul Joseph Zahara - fost director al Bank of Valletta, apropiat de președintele IOR, Jean Baptiste de Franssu, fost șef al Cosea - comisia de reformă din care s-a născut, în urma unei scurgeri de documente, ”Vatileaks-2”, amintește hotnews.

Consiliul Economic de la Vatican are sarcina de a supraveghea managementul, structurile și activitățile administrative și financiare ale departamentelor Curiei Romane, ale instituțiilor legate de Sfântul Scaun și ale Statului Orașului Vatican. Consiliul de administrație aprobă şi bugetul.