Scenariul de groază în cazul în care temperatura crește și mai mult decât acum
Un studiu scoate la iveală o nouă consecință a încălzirii globale care se află ascunsă chiar sub stratul de sol înghețat din regiunea arctică. Se pare că acesta conține o cantitate imensă de mercur care este eliberată în atmosferă pe măsură ce gheața se topește.
Studiul a fost publicat în revista Geophysical Research Letters și arată că acestă depozitele de mercur pot fi și de zece ori mai mari decât cantitatea pe care oamenii au eliberat-o în atmosferă, prin arderea cărbunelui sau a altor resurse poluante, în ultimii 30 de ani.
„Înainte de începerea studiului, oamenii au presupus că permafrostul conține puțin mercur", spune co-autorul studiului Kevin Schaefer de la Centrul Național de Date despre zăpadă și gheață de la Universitatea din Colorado. „Dar se pare că nu numai că există mercur în permafrost, dar aici se află și cea mai mare cantitate de mercur de pe planetă".
Permafrostul reprezintă solul permanent înghetat din zonele arctice, precum Alaska,
Siberia și Canada. Este alcătuit din pământ, pietriș și nisip și este întărit cu gheață.
Topirea solului înghețat din regiune arctică ne-ar putea pune viața în pericol
Până acum, aceste depozite de mercur nu reprezentau un pericol, fiind reținute în permafrost. Din păcate însă, din cauza încălzirii globale solul înghețat începe să se topească. Astfel, mercurul riscă să ajungă în atmosferă sau în oceane.
Cercetatorii nu pot afla deocamdată ce cantitate va fi eliberată în mediu și când se va întampla asta. Dar, daca acest lucru se va întampla, mercurul va contamina lanțul trofic și inclusiv sănătaea oamenilor.
Mercurul este periculos pentru oameni chiar și în doze mici. Poate provoca insomnie, pierdere de memorie, orbire, iritații ale pielii, iar in doze mai mari este letal, ducând la insuficiență renală și pulmonară. De asemenea, acesta poate afecta dezvoltarea normală a creierului, mai ales la copii.