Scenariu SUMBRU pentru Marea Britanie, în prag de relaxare - 1.000 de morți și 10.000 de infectări pe zi până la vară din cauza tulpinii indiene
Premierul Boris Johnson a anunțat vineri că Marea Britanie va continua aplicarea planului de relaxare a restricţiilor antiepidemice, dar a atras atenţia că extinderea variantei indiene a coronavirusului ar putea întârzia ridicarea tuturor restricţiilor până pe 21 iunie, așa cum era prevăzut. Experții epidemiologi britanici au tras deja un semnal de alarmă, avertizând că până în vară situația se va agrava. Prima îngrijorare la nivel internațional s-a concretizat vineri prin includerea Angliei de către Germania pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat.
Boris Johnson a declarat vineri că varianta indiană se extinde în unele oraşe din nordul Angliei, dar încă nu există dovezi conform cărora ea ar diminua eficacitatea vaccinării și a anunțat că relaxarea, care permite socializarea în spațiile interioare, închise, și evenimentele, va continua luni, 17 mai. Dar a admis că termenul propus pentru relaxarea totală - 21 iunie ar putea fi întârziat dacă se vor adeveri concluziile preliminare ale SAGE.
Experții britanici ai Comitetului de vaccinare SAGE au avertizat, tot vineri, că varianta indiană a coronavirusului este mai transmisibilă decât varianta britanică ce a apărut inițial în comitatul Kent. Aceștia susțin că ar fi mult mai transmisibilă, cu 50% mai mult decât cea britanică, notează DailyMail.
Epidemiologii au creionat și cel mai sumbru scenariu: varianta indiană, B.1.617, să devină predominantă și să ducă la 1.000 de decese COVID-19 pe zi și 10.000 de internări zilnice în spital până în vară-toamnă, pentru că încă „există încă prea puțini adulți vaccinați”.
Anunțul celor din SAGE vine și după ce Raportul Public Health England a arătat că infectările din Marea Britanie s-au dublat într-o săptămână, de la 520 la 1.313 de cazuri confirmate. Până în prezent, au fost raportate 4 decese în urma infectării cu varianta indiană în săptămâna 5-12 mai, dintre cele 97 de decese înregistrate în total în această perioadă. Vineri au fost raportate 2.183 de cazuri noi și 17 decese, bilanțul total la care a ajuns Marea Britanie fiind de 4,44 de miioane de cazuri și 127.668 de decese.
„Ne așteptăm ca, în timp, această variantă să devină dominantă în Marea Britanie în modul în care și B.1.1.7 s-a extins”, au precizat experții.
„Întrebarea concretă acum, pentru următoarele două, trei săptămâni, este dacă această tulpină este puţin mai transmisibilă sau dacă este mult mai transmisibilă şi dacă va avea implicaţii asupra evoluţiei pe termen lung a epidemiei în Regatul Unit dar şi a pandemiei în lume”, a declarat vineri principalul responsabil sanitar al Marii Britanii, Chris Whitty, adăugând că se așteaptă să devină dominantă această variantă indiană.
La nivel național în Marea Britanie s-a decis scurtarea cu o lună intervalului dintre cele două doze în cazul vaccinării (cu AstraZeneca), de la 12 săptămâni la opt pentru persoanele de peste 50 de ani, pentru a obține protecția împotriva coronavirusului mai rapid.
Noua variantă a fost depistată prima dată în octombrie 2020 în India, responsabilă cel puţin parţial pentru explozia epidemică de aici. OMS a catalogat-o în seria variantelor ce determină îngrijorare, alături de cele britanică, sud-africană şi braziliană.