MENIU

Scandalul noului logo de la Loteria Română. Oprea: „Voi trimite Corpul de Control la Loteria Română”

Loteria Română, în centrul unui nou scandal. Foto/Arhivă

Loteria Română și-a schimbat sigla cu o pictogramă ce poate fi descărcată gratuit de pe un site de poze, totul pentru 50.000 de euro. Motiv pentru care ministrul Radu Oprea va trimite un control la Loteria Română.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a declarat, miercuri, la Ploieşti, că va trimite Corpul de Control la Loteria Română, după ce în spaţiul public au apărut controverse privind achiziţia noului logo.

„Pot trimite Corpul de Control acolo pentru a constata dacă într-adevăr lucrurile sunt aşa cum trebuie făcute. Va fi un control şi la Loteria Română, pentru a lămuri şi această problemă care a apărut în spaţiul public", a spus Oprea, chestionat cu privire la acest subiect.

„Eu cred că întotdeauna trebuie să apelăm la specialişti, la cei care se pricep să facă lucrurile bine", a mai spus ministrul.

Loteria Română, cu o istorie impresionantă de 117 ani în spate, a decis să marcheze această aniversare printr-un rebranding spectaculos, realizat de agenția Rusu+Borțun. Acest proces a avut ca scop aducerea în prim-plan a valorilor de brand și a evoluției mărcii, semnalând totodată intrarea într-o nouă etapă de modernizare și digitalizare.

Noul design, care include o siglă proaspătă, a fost conceput pentru a sublinia maturitatea și tradiția Loteriei Române, dar și pentru a anunța adaptarea la noile cerințe digitale ale pieței.

Cu toate acestea, schimbarea nu a fost fără controverse, iar noua siglă a Loteriei a generat discuții intense pe rețelele sociale și în mediul online.

Schimbare cu scandal, perfect românesc

Noua siglă a Loteriei Române a atras atenția din cauza unei asemănări uluitoare cu o altă imagine: sigla României și scandalul care a înconjurat-o, cu celebrul slogan „Explore the Carpathian garden”. Concret, designul siglei Loteriei este centrat pe un trifoi cu patru foi, care, cu excepția culorilor, pare să fie aproape identic cu o pictogramă ce poate fi găsită gratuit pe platforma Shutterstock.

Acest lucru a stârnit nemulțumirea și controversele, în special după ce un antreprenor din București, Robert Preda, a remarcat similitudinea într-o postare pe Facebook. Acesta a identificat sursa pictogramei ca fiind creată de utilizatorul vectorara din Ucraina și numită „ Creative simple colorful logo design”. Mai mult, s-a dovedit că designul este același cu cel folosit deja de companiile Pllenty din

Canada și Drivenergy din Marea Britanie, singura diferență fiind unghiul și ordinea culorilor, scrie Specialarad.ro