MENIU

Scandalul Bîstroe, tranșat de Bruxelles - Comisarul european Adina Vălean anunță verificări din 1 martie după lucrările Ucrainei

Scandalul Bîstroe, tranșat de Bruxelles - Comisarul european Adina Vălean anunță verificări din 1 martie după lucrările Ucrainei

Comisia Europeană intervine în scandalul de proporții dintre România și Ucraina cu privire la lucrările de adâncire pe canalul Bîstroe. O echipă de experți de la Bruxelles va merge în inspecție la fața locului după 1 martie. 

Bruxelles se va implica în scandalul declanșat între România și Ucraina de dragarea canalului Bîstroe. Oficialii europeni vor verifica dacă a fost respectată legislația în cazul săpăturilor și care este impactul asupra Deltei Dunării. 

La București este un scandal uriaș între liderii politici pe tema canalului Bîstroe și se caută vinovații pentru aceste lucrări de care autoritățile române nu ar fi fost informate. De cealaltă parte, Ucraina susține că totul s-a făcut legal, cu acordul ambelor părți, relatează Realitatea PLUS.

Anunțul verficărilor de la Bruxelles a fost făcut de un român - comisarul european pentru Transporturi - Adina Vălean. Aceasta Comisarul european pentru Transporturi a precizat că o echipă a Comisiei Europene va verifica situația de la Bîstroe de la 1 martie și că raportul va fi finalizat în cel mult 10 zile după verificări.

„Miercurea viitoare, la 1 martie, am o echipă a Directoratului de Transport a Comisiei Europene care va face un tur al tuturor porturilor ucrainene, căreia i-am mărit mandatul, dincolo de evaluarea a ceea ce se întâmplă în porturi (…) pentru evaluarea lucrărilor care se fac în suplimentarea referitoare la Canalul Bîstroe. Vom avea rezultatul acestui raport destul de curând, vorbim de o săptămână, maxim 10 zile, astfel încât lucrurile să fie oficiale”, a anunțat Adina Vălean, la un post TV.

Comisarul european pentru Transporturi a explicat rolul Comisiei Europeană a Dunării în găsirea unor soluții în controversele legate de lucrările începute de Ucraina în canalul Bîstroe.

„Comisia Dunării care are în spate Comisia Europeană, poate să vină cu un comitet de experţi care să propună, la solicitarea României, să propună Ucrainei, astfel încât un independent să meargă să facă măsurătorile pentru a înţelege ce se întâmplă pe Canalul Bîstroe. Pentru experţii Comisiei Europene este complet neclar. Deci, singura metodă este să ne adresăm unei instituţii independente care, cu sprijinul Comisiei Europene, poate să facă măsurătorile acolo. Odată ce facem acest lucru, trebuie să intrăm într-un dialog foarte clar cu ucrainenii, pentru că nu are niciun rost, scopul lor este să îşi scoată produsele pe un coridor către Marea Neagră”, a mai declarat Adina Vălean..

Ucraina, invadată de Rusia de acum un an de zile, a aunţat săptămâna trecută că a făcut lucrări de dragare în zonă și că pescajul navelor care traversează prin canalul Bâstroe a fost adâncit de la 3,9 metri la 6,5 metri. Drept urmare, România a transmis o cerere de verificare și de încetare imediată a lucrărilor din cauza efectelor posibile „într-o zonă de coastă comună, sensibilă din punct de vedere ecologic. Țara noastră a mai anunțat că este îngrijorată în legătură cu orice lucrări efectuate pe canalul navigabil prin zona comună a Deltei Dunării. Între timp, Ucraina a cerut Comisiei Europene includerea canalului Bâstroe şi a braţului Chilia în reţeaua TEN-T.