Scandalul Bâstroe. Marcel Ciolacu ia atitudine: "Lucrările trebuie să înceteze ACUM!"
Președintele PSD Marcel Ciolacu a transmis, luni, un mesaj extrem de tranșant legat de lucrările efectuate de Ucraina la canalul Bâstroe. Subliniind că "România nu permite sub nicio formă distrugerea Deltei Dunării!", liderul social-democrat a afirmat, ]ntr-o postare pe pagina sa de Facebook, că "lucrările de pe Canalul Bâstroe trebuie să înceteze ACUM". Anterior mesajului transmis de Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România vrea să verifice lucrările efectuate de Ucraina la canalul Bâstroe. În acest scop, ambasadorul țării vecine a fost convocat la Ministerul de Externe al (MAE) României pentru a i se transmiete solicitarea autorităților române de a verifica dacă s-au făcut lucrări de dragare ce ar putea afecta rezervația naturală Delta Dunării.
"Statul și poporul român au fost solidari și au ajutat, la greu, Ucraina. Poporul român însă nu acceptă să rămână fără această minune a naturii care este Delta Dunării! Vreau să fiu foarte clar: minciunile, manipulările și minimalizarea problemei trebuie să înceteze!
Autoritățile române trebuie să ia decizii rapide pentru ca lucrările de pe Bâstroe să înceteze imediat și situația să revină la normal. Vom face apel la toate convențiile internaționale, bilaterale și la toate forurile pentru cauza Deltei Dunării!
Ne vom proteja, cu toate forțele, moștenirea generațiilor următoare!", a transmis Ciolacu, într-un mesaj postat, luni, pe Facebook.
Ministerul român de Externe a reacționat și el la această problemă, susținând că România a transmis Comisiei Europene o scrisoare de protest la adresa Ucrainei, în urma acuzațiilor potrivit cărora ucrainenii ar fi început lucrări de adâncire a canalului Bâstroe. Potrivit MAE, țara noastră nu este de acord ca Ucraina să facă lucrări de dragare.
Reacția autorităților de la București vine în contextul în care ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat recent că adâncimea Canalului Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m, ”o mare oportunitate pentru capacitatea fluvială a Dunării”, deşi Ambasada Ucrainei la Bucureşti a susţinut că este vorba doar despre lucrări de întreţinere a căii navigabile, relatează News.ro.