SCANDALOS. Bolnavii de cancer UMILIŢI în România, trataţi GRATUIT în Ungaria
Peste 8.600 de persoane sunt înregistrate la ora actuală în evidenţa Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Satu Mare. Şeful secţiei, medicul specialist Stelian Pop, afirmă că situaţia este îngrijorătoare şi pentru că aproximativ 60% dintre persoanele diagnosticate cu cancer trebuie să facă la un moment dat tratament cu radioterapie.
Însă, în lipsa aparaturii de specialitate în Satu Mare, oamenii sunt nevoiţi să bată drumurile până la Oradea sau Cluj Napoca, unde, din cauza numărului mare de solicitări, sunt puşi pe liste de aşteptare, astfel că programarea pentru şedinţele de radioterapie este făcută chiar şi după câteva luni.
“Până să se închidă Centrul de Radioterapie din Baia Mare, mulţi sătmăreni se deplasau în judeţul Maramureş pentru şedinţele respective. Nu ştiu dacă acel centru va fi redeschis, în condiţiile în care au fost închise şi alte centre din ţară. Aşa că pacienţii noştri au ca alternativă doar centrele din Oradea şi Cluj Napoca, dar şi acolo, deşi există specialişti foarte buni, solicitările sunt atât de multe încât se întocmesc liste de aşteptare” – spune Stelian Pop, citat de voceatransilvaniei.ro.
Un sătmărean a așteptat trei luni pentru o programare la Oradea, pentru ca în ziua premergătoare programării să fie anunțat că nu mai sunt locuri. A plecat în Ungaria, unde a făcut radioterapia imediat și pe gratis.
Printr-un proiect transfrontalier HURO – Ungaria – România, Clinica de Radioterapie din oraşul maghiar Debrecen a fost dotată cu aparatură modernă de ultimă generaţie, iar conform prevederilor de implementare a proiectului, pacienţii bolnavi de cancer din România beneficiază de gratuitate pentru procedurile de specialitate cu radioterapie. Derularea proiectului a început în urmă cu circa doi ani şi se va desfăşura pe parcurul a încă trei ani, oferind astfel o şansă bolnavilor de cancer din Satu Mare, oraşul Debrecen aflându-se la mică distanţă.