MENIU

Scandal privind spitalele COVID. Acuzații de tortură

renate weber

Dispută între Guvern și Avocatul Poporului. După ce Renate Weber a transmis că spitalele și centrele de carantină sunt monitorizate ”împotriva torturii, a pedepselor şi a tratamentelor inumane”, reacția guvernanților a fost promptă. Membrii excutivului i-au cerut lui Weber retragerea solicitărilor, pe motiv că se deformează realitatea.

Renate Weber: „Atât în legea europeană, cât și în legea română se vorbește într-adevar de faptul că atunci când cetățenii se găsesc în locuri în care nu pot să plece singure, acele locuri sunt considerate ca locuri de detenție”.

Avocatul Poporului a mai spus că întrebările adresate instituțiilor statului, printre care și spitalele CoVID vizează situația pacienților sau cadrelor medicale și nu se urmărește aducerea unor acuze.

Pe de altă parte, profesorul Alexandru Rafila o contrazice pe Renate Weber.

Alexandru Rafila: „Aceste asocieri ale spitalelor cu locurile de detenție, cu tortura, mi se pare total de neînțeles pentru o instituție de care avem nevoie, o instituție democratică, precum Avocatul Poporului. Eu știu că în spitale pacienții sunt tratați, iar dacă discutăm de boli transmisibile, știu că există o legislație care reglementează acest lucru.”

La rândul său, Avocatul Poporului consideră solicitarea Guvernului ca fiind un atac la adresa Instituției pe care o reprezintă. Ea susține că România este singurul stat din UE, unde internarea pacienților depistați cu CoVID-19 este obligatorie. Renate Weber a declarat că cererea Guvernului de a-și retrage solicitările este un atac la instituția Avocatului Poporului. Ea a mai precizat că monitorizarea condițiilor este conformă cu legislația internațională și europeană.

 

 

 

Mai multe articole despre:
Avocatul Poporului coronavirus efecte