MENIU

Scandal la o fabrică de confecții din Botoșani. Mai mulți muncitori străini au reclamat la 112 că sunt ținuți ostatici. Patronii îi acuză că s-au angajat doar pentru a migra ilegal în alte țări- VIDEO

Caz ciudat la o fabrică de confecții din Botoșani. Mai mulți angajați, originari din Sri Lanka, au sunat la 112 și au cerut ajutor, susținând că sunt sechestrați de angajatori. În replică, aceștia susțin că cetățenii străini s-au folosit de contractele de muncă în România doar pentru a-și pregăti migrarea ilegală în țări din vestul Europeni. La fața locului au ajuns polițiști, printre care și un negociator dar, și reprezentanți ai Biroului pentru Imigrări al județului Botoșani.

Cei 17 srilankezi care lucrat la fabrica de confecții i-au cerut angajatorului banii pentru perioada lucrată și actele ca să poată pleca din România, cu toate că aveau contracte de muncă valabile. Pentru că angajatorul a refuzat, angajații străini au sunat la 112 și au reclamat că sunt ținuți la Botoșani împotriva voinței lor, potrivit Botoșăneanul.

După medierea poliției, angajații și-au primit actele și banii și sunt liberi să plece, fără ca împotriva angajatorului să se ia vreo măsură. Pe de altă parte, acesta acuză vicii în legislația muncii care permit ca un angajat străin să-și poată întrerupe oricând contractul de muncă, punând astfel în pericol activitatea unei firme cu astfel de angajați.

Potrivit sursei citate, cetățenii asiatici se declară interesați de locuri de muncă în România, semnează contracte de muncă pentru o perioadă de doi ani și, pe cheltuiala viitorului angajator, obțin actele necesare pentru a lucra. În paralel însă, ei fac deja demersuri pentru a migra spre alte state, cum ar fi Italia, folosindu-se în general de călăuze.