Scandal la groapa de gunoi Glina. Acuzații legate de redeschiderea mascată a acesteia
Valentin Basarabeanu, avertizor de integritate, îl acuză pe primarul din Popești Leordeni, Petre Iacob, că „joacă la două capete”. Spune că nu vrea redeschiderea gropii de gunoi, dar îi convine, pentru că asta înseamnă și bani la buget, consideră Basarabeanu. Primarul se apără și spune că nu va semna niciodată acordul de deschidere a unei stații de sortare de deșeuri.
„Dimineață am vorbit cu primarul, cu doi consilieri ai săi și cu city managerul și mi-a spus că îmi trimite amenințările la care a fost supus. Dar, se pare că joacă la două capete. Face PR pe la televiziuni, dar este de acord cu deschiderea gropii Glina, pentru că sunt bani mulți la mijloc. I-am înaintat primarului o propunere viabilă, dar n-am primit niciun răspuns de vreo săptămână. Cred că PNL e majoritar la Popești Leordeni, deci nu cred că are suportul necesar. Totuși, cred că trebuie să fii nebun să spui că vrei deșeuri la tine în oraș.
DSP a spus deja că nu e legal, pentru că sunt case la 30 de metri de stația de sortare deșeuri. O stație de sortare înseamnă procesarea deșeurilor la scară largă. Numai sectorul 3 face 700 de tone de deșeuri. Cred că este o redeschidere mascată a gropii de gunoi Glina”, a declarat Valentin Basarabeanu în emsiuniunea „Culisele Statului Paralel”.
Iacob Petre, primarul din Popești Leordeni spune că nu va semna absolut niciun acord de deschidere a unei stații de sortare în Glina, deși spune că a fost amenințat în trecut tot de cineva care avea legături cu firma care administra groapa.
„Înca din anul 2012 am promis cetățenilor că voi face tot ce pot ca să închidem groapa. Am trimis o adresă la Bruxelles, iar de acolo am primit răspuns că groapa este conformă. Contractul cu această groapă de gunoi nu este legal. Nu avem termen la ÎCCJ. Eu pot pune la dispoziție toate documentele, nu am niciun fel de înțelegere cu nicuiun fel de firmă. De domnul Valentin Basarabeanu se vorbește că este director la EcoSud. Noi ne vom apăra cu mijloacele noastre. Undeva, prin anul 2013 sau 2014, a venit o echipă de la postul TV Rai Due ca să facă un reportaj. Am încercat să intru pe groapă, nu mi s-a dat voie, deși sunt primarul localității. Am intrat prin spatele Bisericii Domnița Bălașa, am filmat, iar la cateva zile cineva mi-a spus: „Petre, s-a putea să fii găsit într-un canal sau să nu te mai găsească deloc”!. Știam cine este în spatele acestei firme. E ceva cusut cu ață albă. Într-o hala de 200 de metri și un spațiu deschis de 500 de metri pătrați nu ai unde să depozitezi deșeuri! Este clar că acolo va fi altceva. Noi avem o firmă care se ocupă de ridicarea gunoiului și am înțeles că îl duc la Chiajna. Noi ne judecăm cu aceasta firma, ei încă au contractul în derulare. Este exclus ca eu să semnez acest acord de funcționare. Eu aici m-am născut, știu tot ce se întâmplă aici. Groapa este construită înainte de 1977. Cu Herbert Thuma am vorbit acum un an și ceva, întrucât pe raza gropii de gunoi Consiliul Județean e proprietar pe 8 hectare, teren obținut printr-o Hotărare de Guvern. Tot pentru o stație de sortare. I-am spus lui Thuma că, deși acest teren aparține Consiliului Județean, nu voi semna acordul de funcționare pentru stația de sortare. Am discutat cu Thuma, mi-a spus că nu va face stația de sortare. Eu fac parte dintr-un partid care nu e parlamentar, Pro România. Eu nu am cu cine să mă aliez politic. Am fost primar PSD și mi-a fost retras sprijinul politic. Eu am avut un conflict cu mai mulți din PSD. Înainte de alegerile locale au venit să le dau 3 hectare de teren și nu am vrut să modific procesele verbale de punere în posesie, pentru că mă duceam direct la DNA. Avem 3 stații de metrou la limita orașului Popești - Leordeni, de aceea cred că interesul imobiliar este mare”, a declarat primarul Petre Iacob în emisiunea „Culisele Statului Paralel”.