MENIU

Scandal în Coaliție: Pe agendă, prețurile la energie și remanierea Guvernului Ciucă - Cine rămâne fără portofoliu

Coaliția guvernamentală - Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ședință urgentă a Coaliției, miercuri, de la ora 14.00, la Palatul Victoria. Este prima întâlnire a liderilor PSD și PNL din ultima lună. În timp ce PSD cere plafonarea prețurilor pe o perioadă limitată, liberalii nu vor să renunțe la piața liberalizată. Pe agenda coaliției este și remanierea guvernamentală, în urma căreia se decide ce ministru rămâne fără portofoliu în următoarele zile.

Rectificarea bugetară din acest an, reglementarea pieței de energie, remanierile din Guvern, rotația premierului, poziția UDMR după declarațiile rasiste ale premierului ungar Viktor Orban de la Tușnad sunt principalele puncte pe agenda de miercuri ale Coaliției.  

Cea mai nouă temă lansată de liderii coaliției a fost rotația premierului de anul viitor între partenerii de la guvernare. După ce liderul PNL Iași - Alexandru Muraru a adus în discuție principiul rotativei din mai 2023, PSD a avertizat, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu, că se va recurge la alegerile anticipate dacă nu se va respecta protocolul coaliției. Conducerea PNL a respins însă scenariul rotativei lansat de Muraru și a precizat că „nu se ia în calcul o astfel de variantă”.

Și posibile remanieri în Guvernul Ciucă sunt discutate în interiorul principaleleor partide din coaliție. Potrivit unor surse, ministrul PSD al Apărării, Vasile Dîncu, cel de la PNL al Energiei, Virgil Popescu și cel al UDMR de la Sport, Eduard Novak, ar urma să fie remaniați. Și ministrul Educației - Sorin Cîmpeanu, ar fi pe lista remanierilor, potrivit surselro citate de Edupedu.ro.

Președintele PSD - Marcel Ciolacu a anunțat că se va face o remaniere în perioada următoare și i-a amenințat, voalat, pe miniștri că remanierea se va face dacă va fi nevoie. Acesta nu a dezvăluit însă și care sunt miniștrii vizați, dar nici nu a negat posibilitatea remanierii celor de la Energie - Virgil Popescu sau Apărare - Vasile Dîncu.

Scandalul declarațiilor premierului Viktor Orban ar fi abordat pentru prima oară oficial în cadrul coaliției, la aproape trei săptămâni de la Tabăra de vară de la Tușnad. 

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că se disociază ferm de discursul controversat, cu tente rasiste și antieuropene, pe care premierul ungar Viktor Orban l-a susținut la Tușnad. UDMR nu și-a clarificat poziția. Imediat după afirmațiile lui Orban, UDMR a transmis că nu va da niciun fel de explicații, pentru că ar fi fost scoase din context și „nu e cazul ca noi să dăm explicații”.

Vicepremierul Kelemen Hunor, liderul formațiunii, a declarat, la rândul lui, că nu este cazul să se discute despre părăsirea coaliției de guvernare și a susținut că Viktor Orban nu adus niciun afront României prin declarațiile sale.