MENIU

Scandal după ce un afacerist intrat pe piața farma a scumpit un medicament vital cu 5.000%

Martin Shkreli

Un scandal uriaș a izbucnit în lumea întreagă după ce un om de afaceri a cumpărat de la o companie farmaceutică drepturile de producție medicamentului Daraprim și a crescut prețul de vânzare de la 13,50 la 750 de dolari pentru o pastilă. Reacții critice au venit din întreaga lume, inclusiv de la Hillary Clinton, candidată la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidențiale din SUA, potrivit Forbes. 

Drepturile de producție a medicamentului Daraprim au fost cumpărate în vară de Turing Pharmaceuticals, firmă condusă de omul de afaceri Martin Shkreli, fost șef al unui fond de investiții. 

Medicamentul este folosit de peste jumătate de secol în lupta contra infecțiilor, în tratamente pentru toxmoplasmoză sau HIV. 

Decizia omului de afaceri Martin Shkreli de a scumpi medicamentul a atras criticile medicilor din Statele Unite, care au atras atenția asupra creșterii costurilor tratamentului.

Shkreli s-a apărat spunând că medicamentul este folosit foarte rar, astfel impactul asupra sistemului de sănătate este redus, iar banii câștigați prin scumpirea acestuia vor fi folosiți pentru cercetare, în scopul obținerii unui produs și mai bun.

Reacții au venit din întreaga lume, inclusiv de la Hillary Clinton, care a promis că va promova un plan pentru plafonarea prețurilor la medicamente. Candidata democraților la președinția SUA a catalogat creșterea prețului la Daraprim drept "scandaloasă". 

Mai multe articole despre:
Daraprim Turing Pharmaceuticals Martin Shkreli