Satul din România unde a fost găsită o pepită de 53 de kilograme de aur masiv: „O bogăţie excepţională”
Un sat din Hunedoara a devenit cunoscut după ce minerii au descoperit o pepită de 53 de kilograme de aur masiv, unică în lume. În prezent, satul aproape că își pierde existența, din cauza închiderii minelor de aur din acea zonă.
Ruda Brad era cunoscut în urmă cu aproape 100 de ani și sub denumirile de Musariu sau Ruda Musariu, fiind una dintre cele mai bogate regiuni aurifere din Europa.
În decembrie 1940, satul a intrat în istorie după ce minerii au descoperit o pepită de 53 de kilograme de aur masiv.Pământul din Ruda Brad era foarte bogat în aur, cu zăcăminte întinse pe sute de metri.
„La 6 decembrie 1947, s-a găsit o pepită de 53 de kilograme de aur masiv, într-o lentilă de minereu de o bogăţie excepţională. După cum relatează cei care au avut ocazia să lucreze la extragerea aurului din asemenea puncte de concentrare, spectacolul oferit de natură era fantastic. Pare de necrezut că este posibilă prezenţa atâtor forme, în care imaginaţia găseşte asemănări izbitoare de flori, plante, insecte, animale sau obiecte create de mâna omului”, spune geologul Grigorie Verdeş, citat de Apuseni Info.
Fiind aflat lângă orașul Brad, satul reprezenta în trecut un centru esențial pentru industria minieră din țară, unde locuiau aproximativ 200 de familii de mineri.
În prezent, perioada de glorie a satului Ruda Brad a rămas parcă o amintire din altă lume.Se pare că declinul lui a început din anii 2000, imediat cu închiderea minelor de aur din zona Bradului, mai exact Munții Metaliferi.
Locuitorii, care erau aproximativ 600, și mulți dintre ei erau mineri s-au mutat încetul cu încetul în alte zone din România.