MENIU

Sărbătoarea zilei, 2 august 2024. Prăznuirea moaștelor unui mare sfânt. Mii de români îi poartă numele

Pe data de 2 august calendarul creștin-ortodox marchează Aducerea moaștelor Sfântului Ștefan.

Prăznuirea moaștelor Sfântului Ștefan

Pe 2 august praznuim Aducerea moastelor Sfantului Mucenic si Arhidiacon Stefan. Dupa ce a fost ucis cu pietre, trupul Sfantului Stefan a ramas neingropat vreme de doua zile. Invatatul Gamaliel a fost cel care a cerut trupul acestuia ca sa-l ingroape in Cafargamala, la aproximativ 32 Km de Ierusalim. Dupa 400 de ani, prin descoperire dumnezeiasca, preotul satului Cafargamala ajunge sa cunoasca locul in care se afla trupul Sfantului Arhidiacon Stefan. Mormantul a fost deschis si sfintele sale moaste au fost duse la Ierusalim.

Sărbătoare 1 august. O zi însemnată pentru toți creștinii. Dezlegare la ulei și vin

Moastele Sfantului Arhidiacon Stefan au fost duse spre ingropare de catre Gamaliel, in satul Cafargamala, de langa Ierusalim. Gamaliel, renumitul invatator al legii evreiesti, va primi credinta in Hristos si tot el va fi cel care il va inmormanta si pe Nicodim, prietenul lui Stefan, care a plans la mormantul Sfantului Stefan pana a murit.

Dupa sute de ani, Gamaliel s-a infatisat de trei ori in vis lui Lucian, preotul din Cafargamala.

Miscat de visul lui, Lucian s-a dus la Patriarh si luand binecuvantare, a venit cu oameni si a dezgropat oasemintele sale. Moastele Sfantului Mucenic si Arhidiacon Stefan au fost mutate cu procesiune in Sion si inmormantate intr-o biserica ridicata de boierul Alexandru. Cand acest boier a murit, i s-a facut un sicriu de chiparos asemenea cu cel al sfantului si a fost ingropat langa mormantul Sfantului Stefan.

Iuliana, sotia boierului Alexandru, dorind sa ia trupul barbatului ei si sa-l duca in tara sa, la Constantinopol, fiind cuprinsa de pronia dumnezeiasca a lasat sicriul sotului, si varsand multe lacrimi, a luat racla sfantului.

 

sursa: creștinortodox.ro

Mai multe articole despre:
sarbatoare religie sfant crestin-ortodox