MENIU

Sărbătoarea mare, 1 ianuarie 2025. Cruce roșie în calendar. Sfântul Vasile, sărbătoritul zilei

Noul an 2025 începe cu o mare sărbătoare a creștinilor români. Pe 1 ianuarie, în fiecare an este sărbătorit Sfântul Vasile. Este prima sărbătoare importantă, cu cruce roșie în calendar ortodox 2025. Este prilej de bucurie, voie bună, mesaje și urări de bine în noul an.

De Sfântul Vasile, peste 500.000 de români își sărbătoresc onomastica. Este ziua numelui Vasile și a derivatelor acestuia.

Ziua trebuie să vină cu gânduri bune și speranță pentru un an cu belșug.

Și, așa cum Sfântul Vasile era ocrotitor al săracilor, și cei care respectă tradiția nu trebuie să uite de semenii lor.

Sfântul Vasile. Nume care se sărbătoresc în 1 ianuarie

Cel mai des întâlnit prenume în rândul bărbaţilor este Vasile.

Se mai regăsesc și prenume derivate:

  • Sica/Sică
  • Sile
  • Silica/Silică
  • Vasi
  • Vasilica/Vasilică
  • Vasila

Sfântul Vasile. Semnificația numelui

Înseamnă „regal” și a fost format de la substantivul comun „basileus”, care înseamnă „rege” sau „conducător”. Există și varianta potrivit căreia numele de Vasile provine de la termenul grecesc „basilike”. Adică o construcție ridicată prin cheltuieli imperial. Un loc care era destinat judecății sau adunărilor. Tot de aici vine și termenul de „basilică”, folosit pentru biserici.

Sfantul VASILE cel MARE, Arhiepiscop al Cezareii Capadociei3.

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în anul 329, în Cezareea Capadociei, într-o familie de oameni bogaţi şi distinşi, a căror realizare cea mai mare a fost aceea de a împodobi veşmântul Bisericii cu un şir de sfinţi, ca nişte adevărate giuvaeruri. Unul din strămoşii săi din partea mamei a dobândit cununa de mucenic, iar bunicii din partea tatălui l-au mărturisit pe Hristos în perioada prigoanelor din vremea împăratului Maximin Daia şi s-au refugiat în munţii din regiunea Pontului, unde au rămas şapte ani (306-313), timp în care au fost hrăniţi în mod minunat de animalele sălbatice4.

Părinţii săi, Sfântul Vasile cel Bătrân şi Sfânta Emilia5, s-au făcut cunoscuţi pentru virtuţile lor, pentru grija arătată săracilor, şi pentru faptul că îşi călăuziseră cei zece copii
pe calea sfinţeniei. Sora sa, Sfânta Macrina, numită şi Filosoafa [19 iulie], adevărat călăuzitor duhovnicesc al familiei, i-a încurajat spre viaţa de mănăstire atât pe mama cât şi pe fraţii ei: Sfântul Navcratie [8 iunie], Sfântul Grigorie, cel care avea sa devină Episcop al Nyssei [10 ianuarie] şi Sfântul Petru, viitor Episcop al Sevastiei [9 ianuarie].
Sfântul Vasile şi-a petrecut copilăria la Neocezareea, în Pont, primind sămânţa credinţei ortodoxe de la mama şi de la bunica sa, Sfânta Macrina cea Bătrână, ucenică
a Sfântului Grigorie Taumaturgul [17 noiembrie].

Sub îndrumarea tatălui său, cunoscut dascăl de retorică, el a progresat repede în ştiinţele profane, înaintând în acelaşi timp la fel de repede şi pe calea virtuţii. După moartea acestuia, şi-a continuat studiile, căutându-i pe cei mai buni dascăli, în cele mai mari centre ale culturii de la acea vreme: Cezareea Palestinei, Constantinopol şi, în cele din urmă, Atena, capitală antică a ştiinţei şi a elocinţei, unde îi mersese mai înainte vestea, prin mijlocirea lui Grigorie Teologul, pe care îl cunoscuse în Capadocia.

Sursa: crestin-ortodox

Numele Vasile ar proven din cuvântul grecesc „basileios”.

Mai multe articole despre:
sarbatoare sfantul vasile crestin-ortodox