Sărbătoare, astăzi, pentru creștin-ortodocși. Mari sfinți sunt pomeniți în calendar
Creștin-ortodocșii cinstesc, astăzi, mari sfinți.
Ortodoxe
Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor şi Anempodist
Greco-catolice
Sf. m. Achindin, Pegasie, Aftonie, Elpidifor şi Anempodist
Romano-catolice
Pomenirea tuturor credincioşilor răposaţi
Sfinţii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor, Anempodist, pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 2 noiembrie, au trăit în Persia, în timpul regelui Şapor (310-379), care a declanşat o puternică prigoană împotriva creştinilor.
Achindin, Pigasie şi Anempodist erau slujitori la curtea regală, creştini, propovăduitori ai Evangheliei. Pentru credinţa lor au fost pârâţi la împărat, care a poruncit ca cei trei creştini să fie prinşi şi aduşi la judecată. Mărturisindu-L cu îndrăzneală pe Hristos Fiul Lui Dumnezeu, au fost supuşi la chinuri. Prin răbdarea cu care suportau torturile, rămânând nevătămaţi, i-au adus la credinţa creştină pe mulţi dintre cei care asistau la chinul lor, printre aceştia numărându-se şi unul dintre călăi, Aftonie, şi sfetnicul Elpidifor.
Regele persan a fost asemuit de către cei trei mucenici cu diavolii pentru ferocitatea cu care chinuia oamenii. "Au, doară, diavol sunt eu?", a întrebat mânios împăratul, iar Sfântul Mucenic Achindin a răspuns: "Şi faptele tale şi numele tău te arată a fi diavol, că lucrezi cele diavoleşti şi numele tău se tâlcuieşte - împăratul diavolilor (...) Deci bine te-a numit pe tine maica ta, Savorie, că eşti părtaş al diavolilor" (Vieţile Sfinţilor).
Adusă înaintea fiului său pentru a da mărturie asupra numelui pe care acesta îl purta, mama regelui a spus că este numele bunicului său, dar aceasta a râs atunci când fiul său i-a spus despre tâlcuirea numelui, căci şi ea era creştină şi se tăinuia de fiul ei. Atunci a înţeles regele că şi mama sa crede în Hristos şi a osândit-o să fie aruncată într-un cuptor aprins, la un loc cu Sfinţii Mucenici.
Împreună cu mama regelui şi creştinii Achindin, Pigasie, Anempodist au fost aruncaţi în foc şi douăzeci şi opt dintre ostaşii martori la chinurile mucenicilor, care au crezut în Hristos. Acolo în foc rugându-se ei, şi-au dat sufletele în mâna lui Dumnezeu.
Asupra multora dintre cei care s-au întors de la închinarea la zei la mărturisirea credinţei în Hristos, în jur de şapte mii de oameni, regele a dat sentinţa de condamnare la moarte, fiind cu toţii omorâţi prin lovituri cu sabia de soldaţi. Printre aceştia s-au aflat şi Sfinţii Mucenici Aftonie şi Elpidifor.