Sărbătoare 12 mai: Cruce cu roșu în calendarul ortodox
Este sărbătoare în calendarul ortodox în data de 12 mai.
Sărbătorile zilei:
Ortodoxe
Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, şi Gherman, patriarhul Constantinopolului
Duminica a 2-a după Paşti
Greco-catolice
Duminica a 2-a a Paştilor. Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului
Romano-catolice
Duminica a 7-a a Paştelui
Ss. Nereu şi Ahile, m.; Pancraţiu, m.
Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 12 mai.
S-a născut într-o familie de ţărani evlavioşi din Oltenia, în timpul domniei lui Matei Basarab (1632-1654). A fost luat în robie de o ceată de turci, care, venind pe Valea Oltului din Ardeal, a făcut multe jafuri prin sate în drum spre Dunăre şi a luat mulţi tineri în robie.
Printre cei robiţi s-a aflat şi Sfântul Ioan, care la vârsta de 15 ani a fost ales şi întărit de harul Duhului Sfânt să fie mucenic al lui Hristos.
Legat de ceilalţi, Sfântul Ioan a fost dus la Constantinopol şi dat ca rob văduvei acelui turc care îl silea spre desfrânare, pe care l-a şi lovit şi a murit. Femeia îl trăgea spre a păcătui cu ea şi îl obliga să se lepede de credinţa creştină. Încercările ei de a-l întoarce de la Hristos şi de a-l trece la legea mahomedană au rămas însă zadarnice.
Mărturisitorul Ioan a fost aruncat în temniţă şi apoi zdrobit cu nenumărate chinuri şi în cele din urmă spânzurat, în ziua de 12 mai 1662 (sau 1665).
Martiriul lui i-a impresionat pe cei care au asistat la evenimente, iar unul dintre aceştia, învăţatul grec Ioan Cariofil, i-a scris viaţa şi pătimirile. (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor"; "Patericul Românesc", Arhimandrit Ioanichie Bălan; Ediţia a VI-a, revăzută şi îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2011; basilica.ro)