MENIU

Săptămâna Mare, tradiţii şi obiceiuri. Ce trebuie să faci sau să nu faci în aceste zile

Săptămâna Mare, tradiţii şi obiceiuri. Ce trebuie să faci sau să nu faci în aceste zile

Săptămâna Patimilor este marcată de o serie de obiceiuri şi superstiţii. Luni este ziua dedicată aerisirii locuinţelor, iar marţi se spală geamurile. Miercuri este ultima zi în care se mai face curăţenie. Joi se pomenesc morţii, iar vineri se ţine post negru. Se spune că nu este bine să dormi în Joia Mare pentru că vei rămâne leneş tot anul. Vineri nu se coace nimic.

Creştinii ortodocşi au intrat în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Este o săptămână sfântă în care se ţine post şi se fac toate pregătirile pentru Paşte.

Săptămâna dinaintea Paştelui se numeşte Săptămâna Patimilor, scrie adevarul.ro, pentru că aminteşte de patimile lui Iisus Hristos dinainte răstignirii. Începe din momentul intrării lui Iisus în Ierusalim, în Duminica Floriilor şi ţine până în momentul răstignirii, în Vinerea Mare.

Fiecare zi din Săptămâna Patimilor, începând cu Lunea Mare şi până la Sâmbăta Mare este marcată de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii. Se spune că Lunea Mare este ziua în care gospodinele încep curăţeania pentru Paşte. Este ziua în care se aerisesc toate încăperile casei pentru a fi scoase afară relele de peste iarnă. “Să nu te prindă Paştele în necurăţenie, că te blesteamă casa!”, este vorba celebră care circula în popor .