Sănătatea inimii, plină de mituri. Demolăm acum 5 dintre ele
Nu există domeniu neacaparat de mituri, deci sănătatea nu face excepție. Dimpotrivă. Orice mit care se respectă poate avea o rădăcină cu corespondent în realitate.
Să luăm spre exemplu infarctul de miocard. Majoritatea persoanelor care au cât de cât cultură medicală iși imaginează că vor ști fără tăgadă dacă au un infarct.
Aceasta deoarece sunt convinse că simptome evidente, cum ar fi transpirația abundentă, durerea în brațul stâng și o durere puternică în piept nu au cum să treacă neobservate. În realitate, lucrurile nu sunt întotdeauna foarte clare.
Semnele pot fi mult mai subtile, destul de greu de identificat cu repeziciunea cu care trebuie operat în astfel de cazuri, chiar și de persoane specializate. Deci nu vă bazați pe folclor, ci evitați alimentația bogată în grăsimi și zaharuri, care duc la apariția de cheaguri de sânge și ateroscleroză.
Un alt mit este acela că grăsimile fac ravagii pentru inimă și devastează memoria. În realitate, nu toate sunt rele. Cele monosaturate, provenite din uleiul de masline și din carnea de pește sunt benefice atât pentru inimă, cât și pentru creier. Mergem mai departe: se mai știe, în mod greșit, faptul că efortul fizic este contraindicat cardiacilor. Fals, în majoritatea cazurilor.
Există foarte puține persoane care au restricționată activitatea fizică susținută pe termen lung. Mai mult, după un eveniment de genul unui atac de cord, oamenii sunt incurajați să reinceapă activitatea fizică in maximum două săptamani. Atenție, însă, categoria de exerciții permise trebuie recomandată de un specialist! Aspirina! În majoritatea cazurilor, aceasta împiedică apariția bolilor de inima. Însă nu trebuie folosită aspirina care nu are compuși ce protejează stomacul! În plus, nu toată aspirina va intra in fluxul sangvin. Specialiștii recomandă mai nou aspirina masticabila, cea folosită pentru copii.
Și încă o legendă: mulți oameni cred că bolile de inimă sunt ireversibile. Dimpotrivă! Studii de ultimă oră arată faptul că prin modificarea radicală a stilului de viață puteți scăpa de anumite afectiuni cardiovasculare. Le știți deja, mai trebuie să găsiți puterea de a le aplica.
În primul rând, renunțați la fumat, reduceți sarea, scoateți din dietă zahărul alb, puneți accent pe vegetale, ulei de măsline și cereale integrale și faceți sport.