MENIU

Salvarea de la catastrofa poluării cu plastic se află chiar în natură

Se pare că soluția care ne-ar putea salva de la catastrofa poluării cu plastic s-a aflat în acest timp în natură. Este vorba despre niște organisme care ar putea contribui la descompunerea celor șase miliarde de tone de deșeuri din plastic de pe Terra.

Aceste tulpine de ciuperci, numite aspergillus tubingensis, au fost descoperite anul trecut de oamenii de știință, care lucrau la groapă de gunoi din afara Islamabadului, Pakistan. Cum ne-ar putea ajuta mai exact aceste organisme să scăpăm de munții de deșeuri plastice?

Ei bine, potrivit experților de la Grădinile Botanice Regale Kew, aspergillus tubingensis, produce o proteină care poate să distrugă materialele plastice precum poliesterul și poliuretanul. Iar tot acest proces durează doar câteva săptămâni.

Organismele care ne pot salva planeta de poluarea cu plastic

Deșeurile din plastic sunt dificil de descompus, poluează solul și apa și prezintă riscuri pentru sănătatea umană. Însă, procesul ar putea deveni mult mai eficient cu ajutorul ciupercii aspergillus tubingensis, care este capabilă să descompună materialele plastice.

Ciuperca a fost considerată anterior ca o ciumă pentru industria alimentară, care apărea ca o pată întunecată pe fructe și cereale. Dar cercetătorii de la World Agroforestry Centre spun că ciupercile au evoluat astfel încât să poată utiliza poliuretanul ca sursă de hrană.

Ilia Leitch, expert în biologia plantelor și fungilor de la Kew spune că trebuie să identifice acele gene care produc enzima degradantă și apoi să-i lărgească utilizarea. Ea spune că acestea ar putea fi introduse în ciupercile marine pentru a ajuta la curățarea plasticului din oceane.

„O astfel de ciupercă care mănâncă plastic ar putea fi folosită în aproximativ cinci ani, datorită interesului companiilor industriale de a o dezvolta", a declarat directorul departamentului de știință de la Kew.

Oamenii de știință avertizează că dacă nu vom lua măsuri pentru a opri poluarea cu plastic până în anul 2050 numărul deșeurilor din plastic va ajunge la 12 miliarde de tone de plastic, ceea ce s-ar putea traduce printr-o adevărată catastrofă.

Sursă

Mai multe articole despre:
poluare planetă natură plastic