MENIU

Salvamont Brașov: 10 sfaturi pentru turiștii care se întâlnesc cu un animal sălbatic

Salvamontiştii din Braşov le oferă turiştilor zece sfaturi pentru situaţiile în care aceştia s-ar întâlni cu un animal sălbatic, între care acelea de a nu pleca singuri în drumeţie pe munte, a face zgomot pentru a-şi anunţa prezenţa, a nu se apropia de animale şi de a-şi păstra calmul.

1. Informaţi-vă despre fauna locală şi animalele de zonă

Înainte de a pleca pe munte, este esenţial să cunoaşteţi animalele sălbatice specifice zonei pe care o veţi vizita. Această informaţie vă poate ajuta să vă pregătiţi şi să vă echipaţi corespunzător, astfel încât să ştiţi cum să reacţionaţi corespunzător în prezenţa lor.

2. Nu mergeţi niciodată singuri pe munte

Indiferent de dificultatea drumeţiei este mai sigur să parcurgeţi traseele montane în grupuri, deoarece animalele sălbatice sunt mai reticente în a se apropia de grupuri mari.

Gestul inconștient al turistei sfâșiate de urs la Barajul Vidraru: șocant ce i-a trecut femeii prin cap!

3. Faceţi zgomot

Producerea zgomotului ajută la evitarea surprinderii animalelor. Salvamontiștii recomandă turiştilor să vorbească cât mai tare, să cânte sau să facă alte zgomote care să anunţe prezenţa lor.

4. Nu vă apropiaţi de animale

Dacă observaţi un animal sălbatic, menţineţi distanţa de siguranţă şi nu încercaţi să vă apropiaţi pentru a face fotografii sau din curiozitate.

5. Gestionaţi corect alimentele

Asiguraţi-vă că alimentele pe care le aveţi la dumneavoastră sunt depozitate în recipiente sigure şi sigilate, iar dacă vă opriţi să dormiţi cu cortul, pachetele de hrană trebuie să fie suspendate la distanţă de zona de campare, pentru a nu atrage animalele sălbatice.

6. Evitaţi hrănirea animalelor

Turiştii sunt sfătuiţi, de asemenea, să nu hrănească animalele sălbatice, deoarece acest lucru le poate determina să se apropie şi mai mult.

7. Folosirea spray-ului anti-urs

Dacă vă aflaţi într-o zonă cu prezenţă frecventă a urşilor, este recomandat să aveţi la voi spray anti-urs şi să ştiţi cum să-l utilizaţi corect.

8. Învăţaţi comportamentul animalelor

Recunoaşterea semnalelor de avertizare sau a comportamentului agresiv poate fi crucială pentru a vă retrage în siguranţă. În unele culturi animale, contactul vizual direct poate fi interpretat ca o provocare sau ameninţare. Este mai bine să observi animalul periferic, fără a-l fixa. Întotdeauna îndepărtează-te încet, fără a-i întoarce spatele animalului. Mişcările bruste sau fuga pot stimula instinctul de prădător al animalului.

9. Păstraţi-vă calmul

Dacă întâlniţi un animal sălbatic, este vital să rămâneţi calmi, să evitaţi mişcările bruşte şi să nu fugiţi, deoarece acest lucru poate declanşa instinctul de prădător al animalului. Panica poate agrava situaţia, provocând reacţii neprevăzute atât din partea voastră, cât şi a animalului.

10. Fiți pregătiți pentru o situaţie de urgenţă

Aveţi la voi un fluier, o trusă medicală şi un telefon mobil încărcat. În caz de incident, este vital să puteţi alerta rapid autorităţile prin SNUAU 112. Totodată ştiind cum să acordaţi primul ajutor în cazul unei întâlniri nefericite cu un animal sălbatic poate face diferenţa în aşteptarea ajutorului specializat.