Salvamarii protestează: nu vor să treacă în subordinea MAI. 80% dintre marinarii civili au peste 45 de ani
Salvamarii protestează după un proiect adoptat în Parlament. Sute de angajați cer autorităților ca Agenția de Salvare pe Mare să rămână civilă și să respingă trecerea la Ministerul de Interne. Cei mai mulți dintre ei se tem că nu vor mai avea aceleași atribuții și vor fi dați afară din cauza limitării de vârstă.
Aproape 200 de marinari, ofițeri, scafandri și angajați TESA spun că agenția ar trebui să rămână în continuare în subordinea Ministerului Transporturilor. Cea mai mare temere a lor este că vor fi concediați.
„Media de vârstă este peste 45 de ani în cadrul ARSVOM, iar IGSU, la 45 de ani în cadrul MAI se pensionează. Iar toate tratatele pe care le are România cu țările riverane cu Marea Neagră sunt cu personal civil”, a precizat Silviu Stanciu, lider sindical.
Mai mult decât atât, 80% dintre marinarii civili depășesc limita de vârstă acceptată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență, iar ei vor fi primii vizați de concedieri.
„Având media de vârstă peste 45 de ani, condițiile la IGSU sau prin Ministerul de Interne sunt până în 35 de ani. Rămânem pe drumuri, avem rate, familii de intreținut”, a afirmat Boris Lucian, lider sindical al Marinarilor din Constanța.
Agentia de Salvare pe Mare are în prezent 173 de angajaţi, dintre care 143 sunt scafandri şi personal ambarcat. Un număr insuficient pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii. În ultimii zece ani, Agenția a salvat peste 600 de persoane aflate în pericol pe mare. Dacă nu se va ajunge la o înțelegere, angajații Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare susțin că vor continua protestele.