Salariile românilor, împărțite frățește cu statul: Ce impozite cresc din 2025 - scenariile pe masa coaliției
Previziuni economice sumbre pentru anul viitor! Mai bine de jumătate din salariile oamenilor ar putea ajunge în conturile statului. Asta prevăd scenariile discutate până acum de liderii Coaliției. In această formulă, executivul ar vrea să compenseze majorarea taxării pe muncă cu deduceri fiscale, însă, tot la stat.
Dacă în momentul de față impozitarea pe muncă ajunge ajunge să ia 45% din salariu în conturile statului iar impozitul pe venit este de 10%, în ultima ședință de coaliție s-a discutat despre variante de modificare ale acestui impozit, spun surse Realitatea Plus.
Există până acum vehiculate două variante: fie cea a cotei unice, fie cea a impozitului progresiv.
În cazul cotei unice, varianta care a fost discutată în spațiul public este de 16%. Asta înseamnă practic o creștere a impozitelor care ajung la stat, până la 51%. Practic, 51% din salariile oamenilor ar ajunge la bugetul de stat în loc să rămână la angajat.
Dacă vorbim despre impozitul progresiv, și aici s-a discutat o variantă. O variantă care nu a fost confirmată de liderii coaliției, este aceea a introducerii unui impozit progresiv de la 16% până la 21%. Asta înseamnă, în cazul unui impozit de 21%, că 56% din salariul persoanei respective ar ajunge în conturile statului. Practic, mai bine de jumătate din salariile oamenilor ar putea ajunge la bugetul de stat.
Executivul pregătește acum și un sistem de deducere din acest impozit pe venit. Practic, din impozitul datorat pe tot anul, oamenii să poată folosi un anumit procent pentru a-și deconta servicii de sănătate sau educație. Asta înseamnă că banii vor ajunge, de fapt, tot la stat.