MENIU

Salarii NEGATIVE pentru mii de bugetari! „Ne pun să aducem bani de-acasă”

<p>TVA Split, o măsură ineficientă &icirc;n UE</p>

Haosul din salarizarea bugetarilor, generat de transferul contribuțiilor la angajați, creează situații de-a dreptul absurde. Nu doar că salariile scad în cazul a zeci de mii de bugetari, dar unii trebuie să vină cu bani de-acasă, ceea ce înseamnă că încasează din luna ianuarie un net ...negativ. Se întâmplă în guvernarea PSD: dacă vrei să muncești trebuie să plătești!

Este cazul cadrelor didactice sau personalului auxiliar din școli care nu au normă întreagă și care trebuie de-acum înainte să plătească contribuții la valoarea salariului minim de 1.900 lei.

Sunt mii de angajați din sistemul de învățământ pentru care netul pe care îl primesc de la 1 ianuarie nu este suficient pentru a-și plăti contribuțiile sociale. "Nu încasează cât trebuie sa dea", a explicat la Realitatea TV liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" Marius Nistor.

"Au apărut probleme cu salariile în mediul universitar. Avem colegi, personal didactic auxiliar, angajați pe fracțiuni de normă care, conform legii, sunt obligați să plătească cotribuțiile la nivelul salariului minim. Nu încasează cât trebuie sa dea. Un exemplu: brutul e 1.322 lei,  încasează 600 și ceva lei, iar dările pentru stat sunt de 1600 de lei. Sunt câteva mii de persoane afectate la nivel national", a spus Marius Nistor.

Potrivit acestuia, specialiștii din ministere nu au ținut cont de specificul sistemului de învățământ. În rural, nu ai cum să angajezi altfel o femeie de serviciu, de exemplu, decât pe un sfert de normă.

"Oamenii care sunt pe fracțiuni de normă vin cu bani de acasă. Nu s-a anticipat acest lucru, nu are legătură cu legea salarizării. E aberant să dai mai mulți bani decât prestezi. Pui în percol și sănătatea copiilor. Nu poți lăsa ore descoperite, oamenii renunță la ore și tot copiii sunt afectați", a explicat Marius Nistor.

Situația absurdă generată de "revoluția fiscală" a fost reclamată și de grupuri de cadre didactice care ne-au scris pe adresa redacției. Un exemplu din Universitatea Babeș Bolyai din Cluj:

„Suntem un grup de doctoranzi, cadre didactice universitare asociate, iar pe această cale dorim să ne exprimăm nemulțumirea situației în care suntem.
Pe scurt.......Responsabilii serviciului de contabilitate din cadrul Univ. ,,Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca ne-au informat că......,,valoarea netă a salariului pe luna ianuarie, ce urmează a fi încasat, va fi mai mică decât suma pe care noi o datorăm contribuțiilor sociale ce ne revin" (valoarea acestora se calculează la nivelul salariului minim, chiar dacă noi, prin plata cu ora nu câștigăm mai mult decât 400-600 lei).
Astfel, la un venit net de 400 lei, noi trebuie să mai aducem de acasă încă 200 lei, pentru a acoperi suma datorată bugetului de stat și asigurărilor sociale.
Menționăm că suntem cadre didactice asociate, încadrate în regim de plata cu ora.
Acesta nu este un caz singular, în cadrul UBB existând multe asemenea situații, probabil la nivelul întregii țări", este mesajul trimis către Realitatea TV de Sanda Damian.

Lia Olguţa Vasilescu despre scăderea salariilor mici: E adevărat, dar nu e vina noastră!

Ministrul Muncii a recunoscut că există scăderi salariale şi la nivelul unor bugetari cu venituri modeste, cum sunt grefieri, dascăli sau personal auxialiar din învătământ, Lia Olguţa Vasilescu a declarat, la Realitatea TV, că în aceste situaţii nu este vorba de efecte ale legiii salarizării.

În cazul grefierilor, a afirmat Olguţa Vasilescu, "nu este o problemă a ministerului Muncii, pentru că pe legea salarizării le cresc salariile. Este foarte adevărat că lor (grefierilor) li se calculează veniturile diferenţiat pentru fiecare curte de apel în parte şi ne estre greu şi nou să înţelegem de unde vin aceste inechităţi. Joi am cerut o situaţie consilierilor, la nivelul ţării, şi mă voi întâlni cu ei să lămurim lucrurile."

În cazul profesorilor şi a personalului auxiliar din şcoli, care s-au plâns de scăderea veniturilor în ianuarie, ministrul Muncii a pus totul pe seama ordonanţei care impune plata CAS şi CASS la nivelul salariului minim pe economie şi pentru angajaţii cu timp parţial de muncă, (excepţie fac pensionarii, studenţii, persoanele cu handicap şi cele care au deja un contract full time).

"În mod normal, în sistemul bugetar n-ar trebui să avem angajaţi fără normă întreagă, i am rugat pe cei de la ministerul Educaţiei să completeze aceste normel, chiar cu ore distribuite între mai multe unităţi de învăţământ, astfel încăt să nu se mai ajungă în astfel de situaţii, pentru că le este dificil şi celor de la finanţe când calculează contribuţia să nu le scadă netul. (...) Am vorbit cu ministerul Finanţelor să găsească o soluţie, probabil că statul va completa de asemena manieră aceste contibuţii astfel încât să nu se mai ajungă în situaţia ca venitiurile să scadă de la 500 la 300 de lei, căutăm variante compensatorii, dar soluţia corectă este întregirea normelor," a declarat Lia Olguţa Vasilescu la Realitatea TV.