S-a născut cu o boală extrem de rară. Nu avea şanse să supravieţuiască, dar s-a întâmplat o minune
Un bebeluș diagnosticat cu o formă rară și severă de hernie diafragmatică, o boală care face ca organele abdominale să fie poziționate anormal în cutia toracică, a fost operat cu succes. Bebelușul avea șanse minime de supraviețuire, însă în urma operației suferite la câteva zile după naștere, copilului i-au fost repoziționate organele în abdomen, iar acum se recuperează rapid.
Raluca Șerban a aflat că bebelușul ei suferă de o boală teribilă, care îi poate fi fatală copilului, în a 31-a săptămână de sarcină. Medicii din Iași, localitatea de origine a familiei, nu i-au dat nicio șansă bebelușului, însă mama a respins diagnosticul și a început să se documenteze intens despre boală pe Internet.
„Medicii de la Iași nu ne-au dat nicio speranță, însă noi am refuzat să credem că bebelușul nostru suferă de această boală. Am ajuns la doctorii din Bucuresti care ne-a confirmat diagnosticul, dar ne-au dat speranțe. Tot timpul am căutat să fim pozitivi, iar copilul acesta ne-a produs o mare bucurie”, a declarat Raluca Șerban, mama lui Tudor, citată de doctorulzilei.ro.
O adevărată provocare pentru medici
Pentru medici cazul lui Tudor a fost o adevărată provocare. Imediat după nașterea prin cezariană, care a avut loc pe 1 iulie, copilul a fost intubat și transportat în siguranță în Secția de Terapie Intensivă Neonatologie, unde a fost ventilat mecanic. Conform protocolului de evaluare a copiilor diagnosticați cu hernie diafragmatică congenitală, Tudor a fost investigat complet, efectuându-se o serie de teste. Radiografia pulmonară a evidențiat că întreg hemitoracele drept era ocupat cu anse intestinale și o porțiune din ficat, ceea ce reprezenta un prognostic sever.
De îndată ce copilul a fost stabilizat, în a 6-a zi de viață, Dr. Dan Cristea a efectuat intervenția chirurgicală de reparare a defectului la nivelul diafragmului.
„A fost o operatie complexă, din cauza localizării breșei pe partea dreaptă, ceea ce a făcut ca abordul să fie unul dificil. Defectul a fost unul mare, jumătate din ficat și aproape 90% din intestine fiind herniate în torace. Organele migrate au fost repoziționate în abdomen, iar diafragmul a fost reconstruit. Astfel, spatțul creat în torace va permite plămânilor să continue să crească, copilul putând experimenta o dezvoltare compensatorie a plămânului până la vârsta de 8-9 ani”, a declarat dr. Dan Cristea, șeful Secției de Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului Băneasa.
Au reuşit să îi "reaşeze" organele interne
Operația a durat două ore, timp în care medicii au reușit să îi „așeze” organele în poziție normală. Printr-o incizie efectuată pe linie mediană, organele abdominale din cutia toracică au fost repoziţionate înapoi în abdomen, iar diafragmul a fost reconstruit. Astfel, spaţiul creat în torace va permite plămânilor să aibă o dezvoltare normală în continuare. Pentru copiii cu defecte mari ale diafragmului, așa cum a fost cazul lui Tudor, sau chiar cu lipsa completă a acestuia pe o anumită parte, breşa este închisă, folosindu-se o meşa sintetică. Pe măsura ce copilul creşte, medicul chirurg se va asigura, în urma unor controale regulate, că meşa rămâne intactă.
Din echipa de medici care l-au îngrijit pe Tudor au făcut parte și dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie, dr. Alina Ilici, medic primar neonatolog, și dr. Daniela Brandabur, medic primar Anestezie-Terapie Intensivă.
Dacă nu este tratată, hernia diafragmatică congenitală este o afecțiune severă, amenințătoare de viață în 40-62% din cazuri. In ultmii ani, ca urmare a progresului în ceea ce priveste tratamentul chirurgical si a îngrijirii specializate, șansele de supraviețuire s-au îmbunătățit considerabil, ajungând în prezent la aproximativ 80% în spitalele cu experiență în astfel de cazuri.