MENIU

Rusia, reacţie militară la scutul de la Deveselu. Rachete balistice, trimise în secret în Europa

Rachete balistice în Kalingrad

Rusia transportă rachete balistice în enclava Kaliningrad, a confirmat pentru Reuters un oficial american din domeniul informaţiilor. Kaliningrad, teritoriu rusesc de la Marea Baltică, nu are legătură terestră directă cu restul Rusiei, fiind situat între Lituania și Polonia. Rusia a ieșit ulterior cu o informare oficială în care spune că este vorba doar de exerciții militare.

Potrivit unor surse din Estonia, ar fi vorba de rachete Iskander. Acestea au rază scurtă de acţiune şi pot transporta şi focoase nucleare.

Kaliningrad, teritoriu rusesc de la Marea Baltică, nu are legătură terestră directă cu restul Rusiei, fiind situat între Lituania şi Polonia. Agenţia de presă Reuters apreciază că desfăşurarea de rachete ar putea fi destinată unor exerciţii militare sau un gest politic, anunţă Agerpres.

Motivele Rusiei pentru deplasarea rachetelor "ar putea fi inofensive", a declarat oficialul american, sub rezerva anonimatului.

El a adăugat că Rusia "a deplasat un sistem similar de rachete în Kaliningrad în 2014 pentru un exercițiu militar. Ar putea fi și un gest politic — o demonstrație de forță — pentru a-și exprima nemulțumirea față de NATO".

Rusia a anunțat că a desfășurat rachete Iskander-M, care pot transporta focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, teritoriu rusesc situat între Lituania și Polonia, în cadrul unor exerciții de rutină care implică astfel de rachete pe teritoriul său, a declarat sâmbătă Ministerul rus al Apărării.

"Aceste rachete au fost desfășurate de mai multe ori (în regiunea Kaliningrad) și vor fi desfășurate ca parte a pregătirii militare a forțelor armate ruse", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Igor Konașenkov, într-un comunicat.

Mai multe articole despre:
Rusia rachete balistice