MENIU

Rusia, prima reacție după votul din Grecia: "Cu un pas afară din Europa"

Reacția Moscovei

Prima reacție de la Moscova după referendumul din Grecia insistă pe scenariul îndepărtării statului elen de Europa.

Moscova consideră că votul NU dat de greci la referendum duce mai aproape Grecia de ieșirea din zona euro, potrivit AFP.

Declaratia a fost facuta de secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii, Alexei Likhachev.

„Dacă Grecia va decide să se retragă din zona euro și să introducă moneda națională, va fi obligată să-și caute parteneri în afara Uniunii Europene", a arătat viceministrul rus al economiei. În plus, exemplul ei ar putea fi urmat și de alte țări, ceea ce ar avea consecințe ireparabile pentru UE și pentru euro.

„Nu putem să ne facem că nu înțelegem că este vorba de un pas către ieșirea din zona euro", a declarat oficialul rus, deși s-a ferit să prognozeze dacă Grecia va merge până la capăt în această direcție.

„O eventuală ieșire a Greciei din zona euro ar fi o terapie de șoc pentru Uniunea Europeană", a spus adjunctul ministrului rus al economiei, potrivit Digi24.ro. Banca centrală a Rusiei a dat duminică asigurări că accentuarea crizei grecești nu va afecta sistemul bancar rus.

Și alte voci din spațiul european au întâmpinat cu simpatie votul grecilor. Opozitia franceza a salutat rezultatul referendumului grec. Marine Le Pen, cea care conduce partidul eurosceptic Frontul National a declarat că votul de duminică ca va pune capat "oligarhiei Uniunii Europene".

"Votul va pava drumul catre o abordare mai sanatoasa (a negocierilor - n.red.) ", a opinat aceasta, potrivit Reuters.

Și liderul partidului antiliberal spaniol Podemos, aliat al Syriza, şi-a manifestat bucuria după anunţarea primelor rezultate parţiale care indică o victorie a taberei "nu" în referendumul din Grecia, apreciind că "Democraţia a câştigat" în această ţară, relatează Le Figaro.

"Astăzi democraţia a câştigat în Grecia", a scris pe contul său de Twitter Pablo Iglesias, șeful Podemos, care sâmbătă i-a îndemnat pe greci să voteze "nu", adică împotriva măsurilor de austeritate.

Mai multe articole despre:
Grecia referendum Grecia