MENIU

Rusia încearcă să supraviețuiească sancțiunilor occidentale: va accepta mandarine în locul banilor

Rușii, obligați să accepte plata în mandarine. Foto/Profimedia

Pentru că Occidentul a înăsprit sancțiunile împotriva Rusiei, Kremlinul încearcă să depășească acest obstacol. Va accepta plata în mandarine, în locul banilor. 

Companiile ruse au stabilit un sistem comercial de barter cu Pakistanul pentru a facilita schimburile economice fără a fi nevoie de tranzacții monetare, deoarece încearcă să depășească provocările cu plățile legate de sancțiunile occidentale asupra Moscovei.

Aranjamentul comercial alternativ a fost semnat la primul Forum de comerț și investiții Pakistan-Rusia de la Moscova. Potrivit agenție de stat ruse TASS, prima companie rusă care va folosi mecanismul va fi Astarta-Agrotrading, care va aproviziona Pakistanul cu năut și linte. Compania pakistaneză Meskay + Femtee Trading va plăti prin furnizarea de mandarine și orez.

Conform termenilor acordului, Rusia va exporta 20.000 de tone de năut, în timp ce Pakistanul va furniza o cantitate echivalentă de orez. Un alt contract prevede că Rusia va trimite 15.000 de tone de năut și 10.000 de tone de linte în schimbul a 15.000 de tone de mandarine și 10.000 de tone de cartofi.

Potrivit lui Nasir Hamid, ministrul adjunct al comerțului din Pakistan, sistemul de troc a fost creat din cauza „dificultăților cu plățile reciproce”.

În timp ce tranzacțiile monetare sunt sub control din ce în ce mai mult din cauza sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei după invazia sa în Ucraina, schemele de troc oferă companiilor o modalitate de a evita complicațiile prin schimbul direct de bunuri, mai degrabă decât prin plăți bancare. Astfel de tranzacții ajută la evitarea atenției organizațiilor de monitorizare însărcinate cu asigurarea respectării sancțiunilor.

Aceasta nu este prima dată când Rusia folosește comerțul barter ca soluție la problemele de plată. În august, Reuters a raportat că Rusia a purtat discuții cu China cu privire la reluarea comerțului barter, în special cu metale și produse agricole. Cu toate acestea, proiectul a întârziat să ia avânt, deoarece companiile individuale s-au străduit să răspundă nevoilor specifice ale ambelor părți.

Acordurile de troc au fost odată comune între Beijing și Moscova înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice și au continuat până în anii 1990.

Pe lângă tranzacțiile barter, Rusia și China lucrează și la stabilirea unui sistem de plată BRICS Bridge. Piețele emergente, în general, sunt interesate să creeze sisteme de plată alternative, deși se așteaptă ca acestea să[ nu fie operaționale până în 2028 cel mai devreme.

Mai multe articole despre:
rusia mandarine sanctiuni comerciale rusia