MENIU

Portavocea Rusiei: Deveselu poate fi distrus în 2 minute de noile avioane rusești

Rusia este obligată să replice la amplasarea scuturilor antirachetă în apropierea frontierelor ei, a declarat miercuri președintele Rusiei, Vladimir Putin. Un expert militar rus spune că Deveselu poate fi distrus în 2 minute de noile avioane rusești.

Rusia trebuie să reacționeze la acțiunile statelor NATO în apropierea frontierelor rusești și la apariția acolo a elementelor sistemului american de apărare antirachetă, a declarat marți președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Noile avioane rusești de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachetele "Kinjal", ar putea distruge în 2 minute elementele scutului antirachetă american din România, spune expertul militar Aleksandr Hrolenko, citat de agenția Sputnik.

Ministerul Apărării al Rusiei desfășoară între 21-26 august forumul internațional de tehnică militară "Armata-2018", în cadrul căruia a fost prezentată capacitatea de manevrare a avionului de vânătoare MiG-31K, dotat cu rachetele hipersonice „Kinjal".

Sistemul aerian de rachete "Kinjal" este inclus deja în misiuni de patrulare în Crimeea, fiind capabil în două minute să lovească cu rachetele de precizie înaltă zona în care se află sistemul de apărare antirachetă din România, spun rușii.

Demonstrarea forței este mai bună decât utilizarea ei în luptă. Rusia nu amenință pe nimeni, promovează o politică externă pașnică. Totuși, observând restabilirea "Cortinei de Fier" de către cei din Occident, extinderea NATO spre Est, Moscova este nevoită să întreprindă măsuri de răspuns, mai spune expertul militar de la est.

"La ce se așteptau "partenerii" atunci când au amplasat la Deveselu radarul american AN/SPY-1 (intergrat în sistemul Aegis Ashor) și sistemul de lansare Standard SM-3 Block IB, care poate fi utilizat pentru lansarea rachetelor Tomahawk?

Probabil presupuneau că Moscova nu va observa apariția în România a versiunii modificate a crucișătorului de clasa Ticonderoga (fapt care contravine Tratatului privind rachetele cu rază medie de acțiune din 1987). Din păcate, în cazul unui eventual conflict militar de proporții în Europa, baza Pentagonului din România (aflată la 340 kilometri de frontiera cu Moldova) va deveni o țintă prioritară pentru un atac de răspuns sau preventiv al Rusiei", se arată în materialul Sputnik.

Gafa ministrului de Interne de la București a pus gaz pe foc

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat luna trecută la un post de televiziune că la baza de la Deveselu sunt rachete balistice, care nu ar putea să-l „încânte" vreodată pe Vladimir Putin.

Gafa a fost imediat taxată de portavocea Moscovei, agenția Sputnik.

”Ministrul Apărării Naţionale a „scăpat porumbelul" aseară, în cadrul unei emisiuni de televiziune, iar acum se contrazice, afirmând că spusele sale au fost deturnate”, scria Sputnik la acel moment.

Oficial rus, după gafa lui Fifor: O dovadă că scutul e o ameninţare directă la adresa Rusiei

”După reacţiile apărute la scurt timp în presă şi în care Mihai Fifor era atenţionat că a spus ce nu trebuia, şi anume că la Deveselu sunt rachete de interceptare, nicidecum balistice, oficialul român a revenit asupra declaraţiei şi susţine că nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu îi miroase. Cu alte cuvinte, Fifor se contrazice.

La mai puţin de 24 de ore de la declaraţia făcută la Antena 3, unde a vorbit clar despre existenţa rachetelor balistice de la Deveselu şi, deci, i-a dat dreptate, în sfârşit, chiar dacă fără să îşi fi dorit asta, preşdintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin care a precizat că scutul de la Deveselu reprezintă o ameninţare directă şi imediată la adresa securităţii naţionale”, mai scrie Sputnik.

Mai multe articole despre:
Rusia rachete balistice Deveselu Mihai Fifor