MENIU

Rusia anunță că a ucis 2.000 de mercenari străini în Ucraina - România, nominalizată de Moscova în TOP 3 luptători

Rusia anunță că a ucis 2.000 de mercenari străini în Ucraina - România, nominalizată de Moscova în TOP 3 luptători

Armata rusă susține că dintre cei aproape 7.000 de ”mercenari străini” din 64 de țări care au ajuns în Ucraina de la începutul războiului ar fi fost uciși aproape 2.000. Campioni la mercenarii trimiși în Ucraina ar fi Polonia, urmată de România și Marea Britanie.

Mercenarii și specialiștii militari din 64 de țări au fost implicați în luptele dintre forțele ucrainene și cele ruse, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, iar 2.000 dintre aceștia au fost uciși. Anunțul celor aproape 7.000 de mercenari prezenți în Ucraina a fost făcut vineri de purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konașenkov.

„În total, pe listele noastre, erau, până la 17 iunie, mercenari și specialiști în armament din 64 de țări în total. De la începutul operațiunii militare speciale (războiul denumit de Rusia, n.red.), 6.956 au venit în Ucraina, 1.956 au fost eliminați deja, iar 1.779 au plecat înapoi. Deocamdată, 3.221 de mercenari sunt încă în viață,  nu au fost capturați încă sau nu au ajuns la granița cu Ucraina”, a anunțat ministerul rus al apărării, potrivit TASS.

Acesta a precizat că Polonia este ”liderul absolut” al țărilor europene care au trimis luptători în Ucraina, urmată de România și Marea Britanie, relatează AFP. Țările care ar fi înregistrat cele mai mari pierderi de ”mercenari” în Ucraina ar fi Polonia - 378, Statele Unite - 214, Canada - 162 și Georgia - 120, alături de 59 de „mercenari” francezi dintr-un total de 183 veniți în Ucraina. Printre așa-numiții mercenari s-ar fi numărat și trei bulgari în Ucraina, unul dintre ei s-ar fi întors, iar alți doi sunt încă acolo.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării a amintit și de „mercenarii” din Canada, Statele Unite și Georgia.

Acesta a anunțat și că numărul luptătorilor străini ar fi în scădere și că mulți ar părăsi Ucraina „pe fondul eșecurilor militare ale regimului de la Kiev și al pierderilor zilnice masive de soldați și echipamente”, potrivit AFP, citată de AlArabya.net.

Un oficial european a declarat în aprilie că până la 20.000 de mercenari de la compania militară privată rusă Wagner, precum și din Siria și Libia, luptau alături de forțele ruse în Ucraina.

Reamintim că la începutul acestei luni, autoritățile separatiste din Donețk, estul Ucrainei, i-au condamnat la moarte pe cetățenii britanici capturați Aiden Aslin și Shaun Pinner și pe Brahim Saadun din Maroc, pe care i-au acuzat că au acționat ca mercenari pe teritoriul Ucrainei.