MENIU

Rusia a bătut palma cu China, în cea mai mare afacere dintre cele două țări. Lovitură pentru SUA

Chinezii de la gigantul de stat CEFC China Energy plătesc peste 9 miliarde dolari pentru o bucată din Rosneft, cea mai mare și mai influentă companie petrolieră rusă, cu legături strânse cu Kremlinul.

Grupul CEFC China Energy, care în luna decembrie 2016 a semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar la KazMunayGas International, va plăti 9,1 miliarde de dolari pentru a prelua o participație de 14,16% din acțiunile gigantului petrolier rus Rosneft.

Tranzacția a fost încheiată cu un consorțiu compus din traderul elvețian Glencore și fondul de investiții Qatar Investment Authority, o tranzacție care va întări și mai mult parteneriatul energetic dintre Moscova și Beijing, transmite Reuters.

Rosneft este de departe cea mai mare și mai influentă companie petrolieră rusă, cu legături strânse cu Kremlinul. Având acces la rezervele și capacitățile de rafinare ale Rosneft este un pas important în strategia CEFC de a deveni un jucător important pe piața energetică internațională.

Tranzacția dintre CEFC și Rosneft vine după ce SUA a adoptat noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, ceea ce provoacă dificultăți companiilor occidentale precum Glencore să încheie parteneriate cu firmele rusești de stat precum Rosneft. Compania petrolieră rusă este condusă de Igor Sechin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin. Vineri, Igor Sechin a declarat că QIA și Glencore au decis să își reducă participația la Rosneft și din cauza deprecierii dolarului față de moneda euro, care le-a făcut mai scump ă serviciul datoriei.

În prezent, capitalizarea de piață a Rosneft este de 57 de miliarde de dolari iar tranzacția cu CEFC reprezintă cea mai mare investiție făcută vreodată de China în Rusia.

Mai multe articole despre:
Rusia China