MENIU

ROMTELECOM: Nu există legătură între spotul cu Smiley şi Bartoş şi cazurile de copii electrocutaţi

Smiley şi Pavel Bartoş, în spotul interzis

Compania Romtelecom consideră că spotul în care Smiley şi Pavel Bartoş se află pe un tren aflat în mişcare, interzis marţi de la difuzare de CNA pe motiv că unii copii s-ar fi electrocutat încercând să imite imaginile din clip, nu are nicio legătură cu accidentele produse.

Reprezentanţii Romtelecom spun, într-un punct de vedere transmis MEDIAFAX, că "reclama susţine poziţionarea Romtelecom de furnizor de divertisment de calitate".

"Ca şi spotul anterior din aceeaşi campanie, ('Skydivers', în care personajele principale sar de pe o clădire înaltă cu o paraşută), a fost creat un scenariu ipotetic ce reproduce o scenă recurentă în numeroase filme de acţiune faimoase. În acest caz, aceştia sunt skateboarderi extremi pe acoperişul unui tren de mare viteză", spun reprezentanţii Romtelecom.

Potrivit acestora, "compania regretă situaţia victimelor accidentelor, întrucât pune mare preţ pe siguranţa copiilor - fapt demonstrat prin numeroase programe de responsabilitate socială defăşurate în această zonă, dar consideră că nu există nici o legătură între spotul «Skateboarders» TVC şi această situaţie regretabilă".

De asemenea, Romtelecom precizează că a decis să retragă videoclipul în dimineaţa zilei de 29 aprilie.

"Cu toate acestea, ca urmare a informării Consiliului Român de Publicitate (Romanian Advertising Council - RAC), Romtelecom a decis să retragă proactiv videoclipul, în dimineaţa zilei de 29 aprilie, din spaţiile publice direct dependente de voinţa sa. Decizia finală cu privire la reintroducerea sau retragerea acestui spot TV va fi luată ca urmare a deciziilor comunicate oficial către Romtelecom din partea instituţiilor publice competente în acest domeniu", spune Romtelecom.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit, luni, o adresă de la Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, semnată de secretarul de stat Raed Arafat.

"În ultimele două-trei săptămâni, sistemul naţional de intervenţii în situaţii de urgenţă s-a confruntat cu o creştere nobişnuită a numărului de cazuri grave de copii sau adolescenţi electrocutaţi ca urmare a faptului că s-au urcat pe garniturile de tren aflate sub liniile de alimentare cu înaltă tensiune. În pofida eforturilor care au inclus resurse umane şi logistice semnificative (inclusiv transportul de urgenţă cu aeronave specializate), am consemnat inclusiv decese, iar celelalte cazuri rămân traumatizate sau chiar mutilate pe viaţă. Una dintre ipotezele care ar putea să explice acest fenomen îngrijorător este o posibilă influenţă a unui clip publicitar realizat pentru o companie de telefonie mobilă (Romtelecom Cosmote), în care două personaje care beneficiază de foarte multă simpatie în rândul copiilor şi adolescenţilor, Smiley şi Pavel Bartoş, realizează o serie de exhibiţii acrobatice urcaţi pe un tren în mişcare", se spune în adresa primită de CNA de la secretarul de stat Raed Arafat.

Acesta a cerut CNA sprijinul pentru găsirea "unor soluţii urgente" de rezolvare a acestei situaţii, inclusiv "printr-o eventuală interdicţie a difuzării clipului", urmând ca Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să întreprindă demersurile necesare pentru a pregăti un mesaj care să explice pericolele la care se expun copiii, împreună cu aceleaşi personaje care au participat la promovarea clipului (Smiley şi Pavel Bartoş, n.r.).

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, spotul publicitar "Skateboarders", care face parte dintr-o campanie a companiei Romtelecom, intitulată "Acţiunea tare e molipsitoare" şi care îi are ca protagonişti pe Smiley şi Pavel Bartoş. Campania dramatizează scene din filmul "Thor: Întunericul", care face parte din pachetul oferit odată cu abonarea la serviciile Romtelecom.

La propunerea membrului CNA Cristina Trepcea, Consiliul a decis să aplice în cazul spotului publicitar "Skateboarders" o decizie de intrare în legalitate, fapt care presupune că acest clip nu mai poate fi difuzat de televiziuni în forma care încalcă legislaţia audiovizualului.

Decizia a fost luată în baza articolului 29, alineatul 1, litera f din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei".

"Pentru" interzicerea difuzării acestui spot TV au votat membrii CNA Cristina Trepcea, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea. "Împotrivă" a votat membrul CNA Christian Mititelu, care a precizat că nu există niciun studiu din care să reiasă că acest spot ar sta la baza creşterii numărului de copii electrocutaţi.

În 23 aprilie, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu" din Capitală, dr. Raluca Alexandru, declara că un copil a murit, iar alţi şase ajunseseră la spital, în decurs două săptămâni, cu răni grave sau multiple fracturi, după ce s-au urcat pe tren şi s-au electrocutat.

"Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent: tot mai mulţi copii se distrează urcându-se pe tren. Dacă până acum aveam câteva cazuri pe an, în ultimele două săptămâni am avut şapte astfel de cazuri, între care un copil decedat după ce s-a electrocutat şi a căzut de pe tren, suferind multiple fracturi şi traumatisme. Frecvent, aceste situaţii de gravitate extremă, care pun viaţa în pericol, afectează mai ales băieţii de vârstă şcolară şi se soldează cu leziuni masive de arsură, precum şi cu traumatisme asociate. Cred că avem nevoie de o campanie naţională de conştientizare a pericolului la care sunt expuşi copiii urcând pe tren", a mai spus medicul Raluca Alexandru.

Trei copii au ajuns la "Grigore Alexandrescu", în perioada 13-20 aprilie, după ce s-au eletrocutat pe tren, iar din duminica Paştilor, zilnic, la acelaşi spital au fost aduşi copii cu suferinţe grave având aceeaşi cauză. Între aceştia, doi copii de zece şi 11 ani, care s-au electrocutat în timp ce se aflau într-o gară din judeţul Caraş-Severin şi au suferit arsuri grave.

"Copilul care a decedat avea 15 ani. Părinţii trebuie să le spună copiilor că şi dacă nu pun mâna pe fire, fiind mai înalţi, fac arc electric. Cei mai mulţi, însă, sunt electrocutaţi, iar arsurile sunt foarte grave. Apoi, mulţi suferă politraumatisme, fracturi, fiind aruncaţi de pe vagon. Anual, avem între şase şi 10 copii cu astfel de probleme medicale. Severitatea leziunilor provocate de arsuri va impune un parcurs terapeutic îndelungat, cu intervenţii chirurgicale seriate şi tratament general susţinut de reechilibrare hidroelectrolitică, susţinere metabolică, hematologică şi imună", a adăugat medicul.

Cel mai recent astfel de incident s-a produs luni seară, în Gara Băneasa, când un adolescent în vârstă de 16 ani a murit electrocutat, după ce s-a urcat pe un tren de marfă pentru a fi fotografiat de colegi.

Conform poliţiştilor, incidentul a avut loc în jurul orei 21.30, când băiatul de 16 ani se afla cu doi colegi de 15 ani în Gara Băneasa, iar la un moment dat s-a urcat pe un tren de marfă, cerându-le celorlalţi doi adolescenţi să îl fotografieze. Adolescentul a atins mai multe cabluri electrice şi s-a electrocutat.

Bilanţul ultimelor trei săptămâni indică nouă cazuri de adolescenţi care s-au electrocutat după ce s-au urcat pe trenuri, trei dintre aceştia decedând.