Românul care a furat bijuterii de 5,2 milioane de euro din Paris, şi-a recunoscut vina - motivare
George Ploscaru, bărbatul arestat pentru furtul unor bijuterii de 5,2 milioane de euro dintr-un magazin din Paris, și-a recunoscut fapta, anchetatorii spunând că vânzătorul de la firma de bijuterii a primit în locul obiectelor prețioase o cutie în care se aflau "pietre de pe stradă", se arată în motivarea deciziei Tribunalului Prahova, care a dispus față de inculpat luarea măsurii privative de libertate.
Potrivit documentului, Ploscaru a recunoscut în fața instanței de judecată săvârșirea faptei și a descris modul de comitere a acesteia, susținând că ar fi urmat să se predea autorităților franceze.
"Atitudinea procesuală de recunoaștere în fața instanței de judecată, de descriere a modului de comitere a faptei, precum și susținerile că avea intenția de a se preda autorităților franceze nu reprezintă un argument puternic cu privire la adoptarea unei măsuri preventive neprivative de libertate. Această atitudine de aparentă cooperare ar putea fi însă valorificată într-un eventual proces de individualizare a pedepsei în cazul în care se va stabili vinovăția inculpatului", se arată în motivarea instanței.
Conform sursei citate, în sarcina inculpatului s-a reținut că a acționat după o prealabilă înțelegere cu un cetățean sârb.
"Astfel, inculpatul, după ce s-a întâlnit cu o altă persoană ce acționa în același scop și de la care a primit geanta și cutiile pentru ambalarea bijuteriilor, a pătruns în incinta biroului firmei de bijuterii după o prealabilă "programare" efectuată telefonic de unul din cetățenii de origine sârbă, a fost recomandat și, la rândul său, a confirmat această recomandare de gemolog cu numele de 'M.' și, conform înțelegerii, și-a manifestat interesul de examinare a două diamante în stare brută și două inele placate cu diamante în vederea achiziționării. Vânzătorul, reprezentant al mărcii elvețiene, i-a remis inculpatului P.G. (Ploscaru George—n.r.) bunurile spre examinare, au stabilit, conform declarațiilor inculpatului, ca bunurile să fie achiziționate, motiv pentru care acesta au fost poziționate într-o cutie specială pentru bijuterii, după care au discutat să aștepte până se încasează prin virament contravaloarea bijuteriilor", se menționează în textul citat.
Potrivit sursei, în acel moment, vânzătorul a fost sunat din nou de cetățeanul sârb sub pretextul că procedura de virament durează puțin, iar, conform înțelegerii, inculpatul a remis vânzătorului o altă cutie în care se aflau "pietre de pe stradă", părăsind ulterior magazinul cu bijuteriile puse în cutia inițială ce a fost substituită.
"Așadar, din împrejurările reale și circumstanțele personale, judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că lăsarea în libertate a inculpatului nu este oportună nici chiar prin dispunerea arestului la domiciliu, care nu conferă suficiente măsuri de supraveghere, persoana inculpatului, prin raportare la antecedentele penale, conturează un risc crescut de sustragere de la cercetare și comiterea de noi fapte de natură penală", se arată în motivare.