Românul acuzat de terorism, ARESTAT pentru 30 de zile. "Sunt băgat într-o cacealma", spune acesta
Argeşeanul acuzat de terorism a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Întrebat dacă a fost vreodată la vreo bază aeriană şi dacă pregătea ”ceva”, Ionuţ Cătălin Bălan a răspuns în ambele cazuri negativ. ”Sunt băgat într-o cacealma”, a fost tot ceea ce a declarat bărbatul. Întrebat de către cine este ”băgat într-o cacealma”, el a răspuns: ”de un jordanian (iordanian - n.r.)”.
Ionuţ Cătălin Bălan, bărbatul din Argeş suspect de terorism a fost reţinut, joi după-amiază, pentru 24 de ore. Potrivit DIICOT, la percheziţii au fost găsite cărţi religioase, agende, medii de stocare, precum şi înscrisuri în limba arabă. La audieri, bărbatul a recunoscut parţial acuzaţiile.
Procurorii DIICOT spun că, începând cu luna noiembrie a anului 2016, bărbatul ar fi utilizat mai multe conturi personale pe o reţea de socializare prin intermediul cărora ar fi postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH. De asemenea, ar fi postat înregistrări cu atacuri şi execuţii ale grupării, săvârşite prin decapitare şi împuşcare, pentru a le face cunoscute şi pentru a câştiga noi adepţi.
S-a mai stabilit că bărbatul ar fi cules informaţiile în scopul transmiterii sau punerii lor la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, bănuită că ar avea legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.
SRI precizează că suspectul s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi on-line, în favoarea organizaţiei teroriste DAESH, la care şi-a declarat adeziunea. Acesta ar fi fost monitorizat din 2015 de autorităţile din România. Bărbatul avea domiciliul în Lunca Corbului, însă locuia în Muşăteşti, potrivit procurorilor.
"Culegerea de informaţii de pe teritoriul României s-a făcut în mod conspirat. Nu a apucat să furnizeze, din fericire. Am reuşit să prevenim. Este un fapt că le-a cules. Nu am susţinut că a reuşit să penetreze un sistem informativ, ci că a cules date şi informaţii despre un obiectiv militar. Ce fel de date, nu putem spune acum, dar chiar dacă profilul aceste persoane este al unei persoane marginalizate, ea a fost pe teritoriul unui stat european unde a fost în legătură cu aceste persoane din grupare, de unde ar fi putut primi indicaţii clare. Scopul culegerii de informaţii de la acel obiectiv militar este unul evident: voia să le furnizeze acelui grup cu care fusese în legătură anterior", a explicat Ovidiu Marincea.