Românii vor putea călători în UE cu pașaportul digital COVID-19 - De unde poate fi descărcat certificatul verde de la 1 iulie
Românii vor putea călători mult mai ușor în străinătate din această săptămână, în baza certificatului verde COVID. Documentul va putea fi descărcat de pe platforma pusă la dispoziție de autorități din 1 iulie 2021. Ce vor face însă românii care nu au acces la internet? Aceștia vor apela la medicul de familie sau la Direcția de Sănătate Publică din localitate.
Certificatul digital COVID al UE va fi accesibil pentru toată lumea și va acoperi vaccinarea, testarea și recuperarea COVID-19; va fi gratuit și va fi disponibil în toate limbile UE; va fi disponibil în format digital și pe suport de hârtie; va fi securizat și va include un cod QR semnat digital; statele membre se vor abține de la impunerea unor restricții de călătorie suplimentare pentru deținătorii unui certificat digital COVID al UE, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică.
Certificatul verde de vaccinare COVID-19 va fi disponibil în România de joi, 1 iulie. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că pașaportul COVID-19 va fi lansat după aprobarea Ordonanței de Urgență privind implementarea certifcatului verde în ședința de marți, 29 iunie, a Guvernului Cîțu.
Pașaportul COVID va putea fi descărcat de pe platforma certificat-covid.gov.ro, activă din 1 iulie 2021, și va putea fi luat, fizic, și de la direcțiile de sănătate publică sau de la medicii de familie. Certificatul va dovedi că posesorul a trecut prin boală și are imunitate, că a fost vaccinat sau că testul COVID este negativ.
Documentul va avea un cod QR, care va putea fi scanat și va facilita trecerea la frontieră. Certificatul va putea fi prezentat atât pe hârtie, cât și pe telefon.
Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit.
Certificatul verde nu este obligatoriu, însă, în lipsa acestuia, se pot aplica regulile specifice fiecărei țări, spun autoritățile, inclusiv carantina.
TOATE explicațiile despre certificatul verde COVID AICI . Accesează linkul pentru a vedea CUM va arăta documentul electronic.
De unde se poate descărca certificatul verde COVID - Care este site-ul pus la dispoziția românilor
Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană (UE), pe timpul pandemiei de COVID-19, sunt implementate în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).
Pașii de urmat pentru descărcarea certificatului verde COVID
Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului național pentru campania de vaccinare, a prezentat etapele ce trebuie parcurse pentru a intra în posesia certificatului verde.
Certificatul va putea fi descărcat de la 1 iulie de pe platforma pusă la punct de STS și ca va fi disponibilă la adresa: certificat-covid.gov.ro.
„Pe această platformă vom intra, ne vom face un cont cu o adresă de email și vom primi un link pentru a verifica dacă suntem cine pretindem că suntem. O să fie necesare câteva date de autentificare pentru a fi siguri că cel care îl solicită este și persoana care îl primește. Accesăm acel link și el ne va duce către platforma respectivă, de unde putem să descărcăm certificatul care va fi valid pentru noi pe una dintre situațiile mai sus enumerate”, a explicat Andrei Baciu, la un post TV.
IMPORTANT! Certificatul digital nu poate fi folosit, singur, ca document de călătorie. La nivel european s-a convenit să existe o perioadă de tranziție de 6 săptămâni, începând cu 1 iulie, în care să poată fi folosite ambele tipuri de documente: pentru vaccinare va putea fi folosită și adeverința de vaccinare clasică, în paralel cu certificatul digital european. Andrei Baciu a explicat că, de la 15 august 2021, certificatul digital european nu va fi obligatoriu, ci este doar un document care va ușura situația celor care călătoresc, pentru evitarea, de exemplu, a carantinei impuse de anumite țări. Acest certificat este un instrument unic la nivel european, ce permite și economisirea de timp pentru formalități și evitarea cozilor, a mai adăugat Baciu.
CUM procedează românii care nu au acces la internet pentru a obține pașaportul COVID
Medicul Andrei Baciu a explicat cum vor proceda persoanele care nu au acces la internet pentru a obține certificatul verde COVID-19.
Vicepreședintele CNCAV a precizat că se va face „cum s-a procedat și la programare la vaccinare, va exista posibilitatea ca aceste certificate să poată fi descărcate fizic în două feluri: fie cu ajutorul medicului de familie, fie cu ajutorul direcției de sănătate publică din județul aferent. Ele vor putea ridica documentul și în format metric, pe hârtie, și va conține și codul QR respectiv, care se scanează la punctele de trecere a frontierei. (...)
Este un lucru foarte simplu, cum facem și cu biletul de avion, mergem sau cu telefonul, sau cu hârtie unde este imprimat codul QR. Important este să existe codul QR, fie că este o poză pe telefon, pe WhatsApp etc sau pe hârtie”.
Certificatul va putea fi folosit de 3 categorii de persoane
- persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19
- persoane care au trecut prin boală - prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat
- absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ.
Cele trei variante de situații - vaccinare, trecere prin boală, test - vor dovedi că posesorul certificatului verde este o persoană care are un risc mai mic de a transmite boala, în condițiile în care situațiile epidemiologice și măsurile luate variază de la o țară la alta.
Ce este și ce conține certificatul verde anti-COVID-19
Certificatul UE a fost propus pentru reluarea călătoriilor în pandemie, în condiţii de siguranţă din această vară. Acesta va reprezenta dovada că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecţii cu noul coronavirus. Certificatul verde digital va fi gratuit, securizat şi accesibil tuturor cetăţenilor. Documentul va fi disponibil în format digital sau pe hârtie.
Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.
UE a propus forma certificatelor pentru cele trei tipuri de situații: persoane vaccinate, persoane recuperate după COVID și persoane care au un test negativ în ultimele 72 de ore.
După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.
Vaccinarea nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea călători
Toți cetățenii UE au un drept fundamental la liberă circulație în UE, iar acest lucru se aplică indiferent dacă sunt vaccinați sau nu. Același principiu se aplică și drepturilor resortisanții țărilor terțe cu drept de ședere sau de rezidență legală în statele membre și care au dreptul de a călători în alte state membre. Adeverința electronică verde va facilita exercitarea acestui drept, inclusiv prin posibilitatea de a prezenta o adeverință de testare sau o adeverință de vindecare.