Românii vor avea o nouă ZI LIBERĂ în august! Cade într-o VINERI
Angajaţii români se pot bucura că vor putea beneficia de un mini-concediu şi în luna august şi pot da o fugă de vineri până duminică la mare sau la munte.
Vestea bună este că ziua Adormirii Maicii Domnului, 15 august, declarată ZI NELUCRĂTOARE de aleşii noştri va cădea într-o zi de VINERI, ceea ce înseamnă că te poţi bucura de un week-end prelungit.
Până la sfârşitul anului, românii vor mai beneficia de 5 zile libere legale care pică în timpul săptămânii normale de lucru, din cele 12 sărbători legale prevăzute de legislaţia muncii.
De la începutul anului până în prezent, românii s-au bucurat deja de peste jumătate din zilele libere stabilite în codul Muncii.
Acestea au fost 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, Ziua Muncii, prima şi a doua zi de Rusalii. Dacă luăm în calcul şi datele de 3 ianuarie şi 2 mai, declarate nelucrătoare de Guvern pentru a le lega de weekenduri, bugetarii au avut anul acesta maim ulte zile libere decât în anul trecut. Legal vorbind, până acum s-au epuizat deja 7 din cele 12 sărbători legale stipulate de legislaţie. Prin urmare, omânii mai au, până la sfârşitul anului, doar 5 zile libere după cum urmează:
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie – sfântul Andrei
- 1 decembrie – Ziua Naţională a României
- 25 şi 26 decembrie – prima şi a doua zi de Crăciun
Angajaţii vor "pierde" anul viitor una dintre zilele libere, pentru că Sfântul Andrei, sărbătorit în 30 noiembrie, va fi într-o zi de duminică.
În schimb, ultima lună a anului 2014 va veni cu trei zile libere, pentru că atât Ziua Naţională a României (1 decembrie), cât şi primele două zile ale Crăciunului (25 şi 26 decembrie) vor fi în timpul săptămânii, respectiv luni, joi şi vineri.
Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.