MENIU

Românii şi sănătatea: cred despre ei că sunt sănătoşi, 1 din 5 fumează. Câţi beau zilnic alcool

<p>Ce se &icirc;nt&acirc;mplă &icirc;n organismul nostru c&acirc;nd bem ţuică fiartă. Nici nu &icirc;ţi imaginezi ce efect are</p>

Trei din 4 români consideră că au o stare de sănătate bună sau foarte bună, unul din cinci fumează zilnic şi tot unul din cinci români bea alcool cel puţin o dată pe săptămâna. Dacă e să adunăm, peste 625.000 de români beau zilnic alcool, iar grupa cea mai consistentă de vârstă e 45-54 de ani. Doar unul din 10 face sport în timpul liber în mod obişnuit, potrivit unei analize transmise marţi de Institutul Naţional de Statistică.

Din populaţia rezidentă de 15 ani şi peste, 57,2% a consumat băuturi alcoolice în ultimele 12 luni precedente interviului, iar 19,2% nu a consumat niciodată alcool. Bărbaţii au consumat alcool în proporţie mult mai mare decât femeile (72,6% faţă de 42,8%). Cei mai mulţi consumatori de băuturi alcoolice se regăsesc în rândul persoanelor de sex masculin din grupa de vârstă 45-54 ani (83,9%). Din populaţia rezidenţă de 15 ani şi peste 18,7% au consumat frecvent băuturi alcoolice (cel puţin o dată pe săptămâna).

Consumul de băuturi alcoolice diferă în funcţie de perioada din săptămâna. Din populaţia rezidenţă de 15 ani şi peste care consumă alcool, 98,1% a consumat băuturi alcoolice în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică şi 76,5% a consumat în zilele de luni până joi.

Starea de sănătate percepută

Din totalul populaţiei rezidenţe, 76,6% consideră că au o starea de sănătate bună sau foarte bună (80,9% dintre persoanele de sex masculin, respectiv 72,6% dintre cele de sex feminin). Majoritatea persoanelor tinere au declarat o stare de sănătate bună şi foarte bună, dar numai 31,6% dintre persoanele de 65-74 ani şi 14,2% dintre persoanele de 75 şi ani şi peste au declarat că au o stare de sănătate bună şi foarte bună. Pe medii de rezidenţă nu există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte starea de sănătate declarată.

Una din patru persoane suferă de cel puţin o boală cronică sau o problema de sănătate de lungă durata, o pondere mai mare fiind întâlnită în rândul persoanelor de sex feminin (29,9%) faţă de cele de sex masculin (21,8%). În mediul rural ponderea persoanelor care suferă de o boală cronică sau o problema de sănătate de lungă durata (24,9%) este mai mică decât cea a persoanelor din mediul urban (26,8%).

Vezi mai multe pe Hotnews.ro.

Mai multe articole despre:
sănătate români alcool tutun INS