MENIU

Românii riscă să rămână fără medicamente generice. Producătorii cer guvernului reducerea taxelor

Sursa foto: Pixabay

Românii riscă să rămână fără medicamente indispensabile din cauza inflației, avertizează producătorii. Deja au dispărut de pe piață zeci de tipuri de tratamente. Producătorii spun că vor dispărea și alte medicamente și cer guvernului să reducă taxele. 

Aceasta este situația cu care se confruntă milioane de oameni de cateva luni de zile. Din farmaciile din România lipsesc deja zeci de tipuri de medicamente, în special cele generice, folosite și în tratamentul bolnavilor cronici. Acum, producătorii de medicamente spun că și alte tipuri ar putea dispărea, totul din cauza inflației, a costurilor mari de producție, dar și a taxelor de transport și distribuție. Unele medicamente s-au scumpit deja cu zeci de procente într-un singur an.

Probleme sunt inclusiv în spitale.

„Marea majoritate a medicamentelor sunt esențiale pentru pacienți. Cum adică vine statul și vine ca să modereze, să nu se mărească consumul de medicamente? Vine și îmi aplică o taxă ca să îi modereze pe producători, ceea ce este imoral, este inuman să faci astfel de gesturi ca stat. Din evaluările noastre, între 50 si 70 de la sută din medicamente vor dispărea în următoarele șase luni de zile dacă nu se iau măsuri care să stopeze, să reducă foarte mult acest lucru”, a precizat Vasile Barbu, președințele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Producătorii cer guvernanților să reducă taxele, dar și să ajusteze politica de preț cu rata inflației pentru medicamentele cu prețuri de până în 100 de lei. În Ministerul Sănătății există inclusiv un grup de lucru care se ocupă cu această criză a medicamentelor. 

Mai multe articole despre:
medicamente criza medicamente