MENIU

Românii nu vor simți creșterile salariale din cauza scumpirilor. Noile prețuri de la raft vor face ravagii în portofele

Românii nu vor simți creșterile salariale din cauza scumpirilor

Românii nu vor simți creșterile de salarii și pensii. Și asta pentru că, de la 1 ianuarie, ne așteaptă un nou val de scumpiri din cauza reformei fiscale. Prima zi a anului viitor vine cu măriri de taxe și impozite în lanț, ceea ce se va traduce prin prețuri mai mari pentru consumatori.

De la 1 ianuarie taxa pe valoarea adăugată va crește pentru diverse produse. Vom plăti mai mult pentru vicii. În cazul dulciurilor, TVA va creste de la 9 la 19%. De asemenea, și accizele, atât pentru băuturile alcoolice cât și pentru tutun vor crește, iar pentru o sticlă de bere, de exemplu, sau pentru un pachet de țigări vom plăti mai mult cu până la 1,50 lei.

Iar scumpirile nu se opresc aici. Tot de la începutul anului viitor vom plăti mai mult pentru produse bio, tradiţionale şi montane. Aici TVA-ul creşte de la 5% la 9%. 

Ei fac jocurile pe planetă. Topul miliardarilor în 2023

Mai mult vom plăti şi pentru locuinţele sub 120.000 de euro. Pentru un apartament de 90.000 de euro, de exemplu, vom plăti cu aproape 4.000 de euro în plus. 

Se scumpesc şi panourile fotovoltaice, dar şi serviciile oferite de cluburi, festivaluri şi săli de sport.

Aceste valuri de scumpiri vin în urma proiectului de lege privind pachetul de măsuri fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare.

Pentru firmele cu cifra de afaceri cuprinsă între 300.000 lei și 2,5 milioane lei, impozitul va fi majorat la 3% din cifra de afaceri.

Sondajul care zguduie scena politică din România - Ce rezultate ar înregistra partidele dacă ar avea loc alegerile ACUM

Suma datorată statului pentru companiile din sectorul petrolier, de gaze și pentru bănci va înregistra, de asemenea, o creștere.

Toate aceste schimbări se vor reflecta în creșterea prețurilor la nivelul consumatorilor români, cum ar fi costurile mai ridicate la combustibil sau rate mai mari la credite.

În acest context, majorarea salariului minim este anulată de noile costuri impuse. În domeniul agriculturii și construcțiilor, creșterea salariului minim se aplică doar pentru valoarea brută, netul rămânând neschimbat.

Pentru celelalte sectoare, salariul minim a crescut cu 300 de lei brut, adică aproximativ 80 de lei net.

Ultimul tun al lui Cherecheș împreună cu finul său: Contract uriaș pentru deszăpezire, 11.500 de euro pe kilometru curățat