Românii nu fac față prețurilor - Costul vieții, uriaș, renunță la mâncare și vacanțe ca să aibă cu ce trăi - Date alarmante | Sondaj CURS
În timp ce Guvernul ia în calcul măsuri de austeritate pentru a acoperi gaura imensă din buget, vin date alarmante despre modul în care trăiesc românii de la o zi la alta! Creșterea cheltuielilor cu utilitățile este principala cauză a problemelor financiare cu care se confruntă românii în ultimii doi ani. Pentru a face față, cei mai mulți au cumpărat mai puține alimente, au redus cheltuielile la utilități și au renunțat la vacanțe, iar în multe cazuri și-au luat și un loc de muncă în plus, arată cel mai recent sondaj CURS.
Creșterea costului vieții, în special din cauza scumpirii utilităților și a alimentelor, a afectat majoritatea consumatorilor români, potrivit sondajului CURS realizat la nivel național, în luna iulie, la cererea Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).
Datele alarmante ale sondajului CURS arată că românii supraviețuiesc foarte greu de la o zi la alta în ultimii ani pentru că fac economii uriașe în bugetul lor ca să acopere toate cheltuielile pe care le au de la o lună la alta, relatează Realitatea PLUS.
Potrivit datelor sondajului, aproximativ 70% dintre români au avut probleme din cauza creșterii prețurilor la utilități - energie, gaze, facturi la întreținere. Și creșterea prețurilor la alimente și medicamente au provocat probleme pentru peste jumătate dintre românii care au răspuns întrebărilor sondajului CURS, mai exact 54 %.
De asemenea, și creșterea ratelor la creditele bancare i-a obligat pe români a lovit în bugetul lor zilnic și lunar. În ultimii doi ani, 51% dintre români au fost afectați de creșterea dobânzilor la credite, mai ales că ratele la creditele imobiliare sau ipotecare s-au dublat. Următoarea cauză a problemelor financiare cu care s-au confruntat românii în ultimii doi ani este creșterea prețurilor la combustibili, au spus 40% dintre românii chestionați.
PRINCIPALELE CAUZE ALE PROBLEMELOR FINANCIARE ALE ROMÂNILOR, DATE ALARMANTE
- creșterea costurilor la utilități (energie electrică, gaze, întreținere) - 70% dintre români
- creșterea prețurilor la alimente și medicamente - 54% dintre români
- ratele la creditele bancare - 51% dintre români
- creșterea prețurilor la combustibili - 40%
SURSA: Sondaj CURS/CSALB
În timp ce 15% dintre românii chestionați susțin că nu au probleme financiare, cel puțin două treimi dintre toți respondenții - 70% au spus că utilitățile reprezintă principala sursă a problemelor lor financiare. Iar 54% dintre cei chestionați sunt de părere că prețurile la alimente și medicamente au generat problemele cu care se confruntă. Tot la capitolul probleme financiare, ratele la credite sunt indicate drept cauză de 51% dintre respondenți, iar 40% susțin că creșterea prețurilor la combustibil și transport le-au afectat cheltuielile.
CE SOLUȚII AU GĂSIT ROMÂNII PENTRU A FACE FAȚĂ TRAIULUI ZILNIC
- au redus cheltuielile (alimente, medicamente, utilități, vacanțe) - 55% dintre români
- un al doilea loc de muncă - 26% dintre români
- au refinanțat creditele - 33% dintre români
- au trecut de la ROBOR la IRCC - 17% dintre români
SURSA: sondaj CURS/CSALB
Mai mult de jumătate dintre români - 55% au redus cheltuielile pentru alimente, medicamente, utillități, au renunțat la vacanțe pentru a rezolva problemele financiare cu care se confruntă. Iar 26% dintre români și-au găsit un al doilea loc de muncă pentru a menține bugetul la un nivel care să le permită să acopere cheltuielile necesare.
Iar aproape o treime dintre românii chestionați au spus că soluția găsită a fost economisirea sau un fond de urgență pentru a-și rezolva problemele pe care le au cu banii.
În ceea ce privește creditele pe care le au la bancă, 33% dintre românii chestionați au apelat la refinanțări sau restructurări, reeșalonări pentru o dobândă mai mică, deci o rată mai mică. În același timp, 17% dintre români au recurs la o altă metodă de a-și reduce ratele la bancă: trecerea de la ROBOR la IRCC. Din 1 iulie 2023, indicele IRCC, valabil pentru împrumuturile noi ipotecare şi de consum acordate după luna mai 2019, a scăzut pentru prima prima dată după 18 luni de creștere continuă. Pe de altă parte, în octombrie se așteaptă o nouă creștere a indicelui IRCC, potrivit estimărilor, până la 5,96%.
Iar 21% dintre consumatorii români de produse și servicii financiare au mai declarat că au avut în ultimii doi ani, 2022 și 2023, probleme în relație cu băncile și IFN-urile.
Sondaj CURS/CSALB, date tehnice
Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a realizat o cercetare cantitativă, la cererea CSALB, în perioada 12-25 iulie 2023, pe un eșantion de 1.067 de respondenți care sunt decidenți sau co-decidenți în ceea ce privește relația cu banca în gospodăria lor.
Metodologia utilizată se bazează pe un univers de eșantionare format din gospodării în care cel puțin un membru al familiei a avut o relație cu o bancă în ultimele 24 de luni.
Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Culegerea datelor s-a realizat prin interviu față-în-față, la domiciliul respondenților.
Validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Datele colectate nu au fost ponderate.