MENIU

Românii cheltuiesc aproape 50% din venituri pe mâncare și țigări

Germanii cheltuiesc cel mai mult cu locuinţa, românii – cu mâncarea, băutura şi ţigările, iar luxemburghezii – îşi permit cel mai mult să investească în bunuri de lux. Dar românii?

Germanii dau cei mai mulţi bani pe locuinţe comparativ cu ceilalţi europeni. Puterea de cumpărare mult diferenţiată la nivel european duce şi la comportamente diferite ale consumatorilor din Uniunea Europeană, informează Institutul Economic German de la Köln (IW) bazându-se pe datele Oficiului European de Statistică. 26,8% din cheltuielile germanilor sunt cu locuinţa – inclusiv banii de întreţinere, asigurări şi mentenanţă – afirmă specialiştii IW în urma unui studiu comparativ la nivel european privind structura costurilor în gospodării.

Astfel, germanii se clasează peste media de 21,3% constatată în comunitatea statelor membre ale UE.

Românii – europenii cu cel de-al doilea cel mai mic venit pe cap de locuitor din UE – cheltuiesc aproape 37% din banii de care dispun pe mâncare, băutură şi ţigări.

În Marea Britanie, doar 14% din banii disponibili sunt investiţi în alimente, băuturi şi tutun, iar în Germania 16,5%.

Media la nivel european este de 19,9%. Familiile din Grecia alocă doar 4% din buget activităţilor culturale şi de petrecere a timpului liber în timp ce britanicii sunt cei mai generoşi (15%). În acelaşi scop, germanii cheltuiesc 12% din banii de care dispun.

Media la nivel european este de 9,9% şi nu include sumele destinate cazării în hoteluri sau ieşirilor la restaurant. Conform Fondului Monetar Internaţional, în Uniunea Europeană, cea mai mare putere de cumpărare se înregistrează în Luxemburg, iar cea mai slabă în Bulgaria.

Comparativ cu Bulgaria, de exemplu, puterea de cumpărare ajustată pe cap de locuitor este de 2,5 ori mai mare în Germania. Iar în Luxemburg este de 5 ori mai mare ca în Republica Federală.

Dacă luxemburghezii sunt europenii care îşi permit cel mai mult să investească (19,6%) în transport, inclusiv în maşini de lux, germanii deţin, în continuare, supremaţia la capitolul bani alocaţi călătoriilor (3,8%) în condiţiile unei medii la nivel european de doar 1,7%.

Sursa: rador.ro

Mai multe articole despre:
români mâncare studiu germani