MENIU

Românii, abonaţi la serviciile medicale din Turcia. Doamna Doiniţa este mulţumită

Dezamăgiţi de un sistem medical bolnav, de lipsa de aparatură şi de medicamente, tot mai mulţi români aleg tratamentul în străinătate. Cele mai căutate destinaţii sunt Turcia, Austria, Germania şi Israel. Datele oficiale arată că un român cheltuieşte în medie pentru servicii medicale peste 5 mii de euro, din cauza afecţiunilor majore tratate.

Românii cer îngrijiri medicilor din străinătate pentru afecţiuni oncologice, dar şi probleme chirurgicale. Pe Doiniţa am cunoscut-o la o clinică privată din Turcia. A fost operată în urmă cu ceva timp de cancer la sân la Institutul Oncologic din Cluj, unde a făcut şi chimioterapie, dar experienţa neplăcută din spitalele româneşti a determinat-o să caute alte servicii medicale.

"Nimeni nu se roagă de celălalt, du-te tu, imediat cel care este disponibil. Toţi îşi fac datoria fără să aştepte să se împingă de la spate unul pe altul sau ceva de genul acesta, spune Milan Doiniţa" - românca care se tratează în Turcia.

Până acum a venit de cinci ori la tratament. Plăteşte, în medie, 900 de euro pe şedinţa de chimioterapie, la care se adaugă cheltuielile de transport şi cazare. Însă medicii, dar şi aparatura medicală îi dau încrederea că se va vindeca.


"Sunt nişte oameni calzi, foarte cumsecade, foarte preocupaţi de ceea ce …te întreabă tot felul de chestii, încearcă să facă tot felul de conexiuni", mai spune pacienta.

Sunt însă şi pacienţi care vin pentru analize, pentru că sunt siguri că aici rezultatele sunt cele corecte.


'"Personalul medical, în al doilea rând aparatura care există aici, în al treilea rând sistemul în sine îţi oferă o siguranţă şi faptul că nu vii să te consulţi pentru ceva şi pleci cu o altă boală nedorită- Lucru care se poate întâmpla", spune Lucian.


"Din 2013 de când s-a deschid clinica în jur de 683 de pacienţi am avut în clinică. Toţi pacienţii care sunt în clinică sunt acompaniaţi de către un traducător", spune Amalia Mahmutoglu international marketing specialist.

Însă şi preţurile sunt pe măsură. Pentru un simplu control de rutină trebuie să scoateţi din buzunar între 1.500 şi 3.000 de euro.

Mai multe articole despre:
români Turcia pacienţi video